08/28/16 07:09
(http://www.klassa.bg/)

Хиляди българи почетоха героите от Шипченската епопея

 Хиляди българи се събраха на връх Шипка за националното честване на 139-та годишнина от Шипченската епопея. Сутринта бе отслужена панихида в Соколския манастир в памет на загиналите на Шипка. Туристически походи от южната и от северната страна на Балкана потеглиха към легендарния връх. Проведоха се и традиционните състезания по ориентиране и скоростно изкачване на стъпалата до паметника на свободата.

 

 

В официалната част бяха поднесени цветя пред паметника, издигнат в знак на почит към героите на Шипка. С живи картини родолюбците от Съюз „Единение“ и Дружество „Традиция“ пресъздадоха формирането на българското опълчение, церемонията по освещаване на Самарското знаме, демонстрираха ръкопашни схватки, оръжието и стрелковите умения на българското опълчение,  показаха приготвянето на войнишки борш във военно полева кухня. Едно от най-очакваните събития пък бе възстановката на епичните августовски боеве от 1877 година.

 

 

По повод честванията на годишнината от Шипченската епопея,  движението по пътя Габрово-Шипка-Казанлък е ограничено от 10 до 22 часа. Транзитният трафик ще се пренасочва през Прохода на Републиката. През прохода "Шипка" ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости в тържествата, както и организираният междуградски автомобилен транспорт. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване