02/24/09 20:22
(http://peterpanayotov.blogspot.com)

В Хага глобяват за счупен фар

Интервю с Петър Панайотов,
в-к Стандарт Март 2005

- Как се озовахте точно в Холандия?

- Бяхме група от 10-15 съученици, които бясно се подготвяхме да атакуваме европейските и американските колежи и университети. Целта ни бе само една: да емигрираме завинаги и да не се връщаме назад. Въпреки че първоначално исках да отида в САЩ, избрах Холандия, защото университетът в Хага предлагаше интересна за мен специалност и изцяло преподаване на английски.

- А с какво ще запомните Холандия?

- Тя е екзотична посвоему. Външно е сходна с Белгия - има силна бюрокрация, строги и принципни хора, но и относително голяма социална свобода. Екзотичното е във факта, че това е държава с най-голям брой велосипеди на глава от населението и със свободното продаване и купуване на лека дрога. Иска ми се да ви дам още няколко примера в този смисъл. Всеки шофьор задължително дава път на пешеходците, а полицията често глобява например за неработещ фар на велосипед.

- Казвате, че далеч от България сте видели добрите й страни - посочете една от тях?

- Защо само една, ще посоча поне три, които оформиха моето крайно решение да се преместя отново тук: климата, топлотата на хората, бързо развиващата се икономика.

- Каква е според вас икономиката в момента?

- За разлика от западноевропейската българската се развива с добри темпове. Ако се опитам да я опиша не толкова икономически, бих казал, че тя е като нива, която се обработва бавно, но качествено през последните 5-6 години.

- Вие лично как печелите тук?

- Добре. Една много добра заплата в левове ми осигурява стандарт на живот, доста сходен със средноевропейския. А тези заплати у нас вече не са изключения, преди бяха, но сега не - особено в София, Пловдив, Варна. В този смисъл мога да кажа, че се чувствам доста добре в България и стандартът ми на живот не е по-лош от този в Холандия.

- Как според вас ще растат доходите?

- Смятам, че през следващите пет години безработицата ще намалее и ще имаме ръст на доходите. Де факто доходите са зависими от безработицата. Защо? Един българин преди 5-6 години, когато нямаше достатъчно работа, бе готов да получава и 150 лева, сега за по-малко от 250 лева, а в София дори и за 400 не би го направил. Ако в град като Пловдив се построят още три големи завода, което е абсолютно реалистично, безработицата рязко ще намалее, а за някои длъжности ще настъпи глад.Това според мен е основният двигател на ръста на заплатите. Нито една фирма не дава заплати с пъти повече от пазара на труда в даден регион. Ако някой е готов да работи за 300 лева, няма логика да му се предлагат 600.
Публикувана на 02/24/09 20:22 http://www.panayotov-blog.com/2009/02/blog-post_4475.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване