12/19/09 10:00
(http://ganspace.blogspot.com/)

Всички станаха културно извисени критици. Хайде стига!


Цъкам си аз из Svejo, гледам какво се случва и попадам на това: Чалгата като враг на народа, което ме отвежда на сайта на Дойче Веле, където чета "покъртителна" статия.

Още като видях заглавието ми стана ясно какво трябва да очаквам, но текстът надмина очакванията ми. Нека заедно минем през него и видим за какво иде реч. Ще си позволя кратки коментари, без да изпадам в много големи подробности.

Едва ли за някого ще е изненада, че чалгата оглавява класациите с любима музика и на българите зад граница. Това обаче е опасно за българските общности в чужбина, предупреждава Борислав Петранов, директор на Българския културен институт в Австрия "Дом Витгенщайн”. ”Основното, на което се радва българската общност, е ерзац културата ("ерзац” от немски - заместител, бел. ред.), защото всичките тези чалга изпълнения са ерзац култура. Най-посещаваните от българската общност събития, говоря за 80% от случаите, са в чалга клубовете и чалга дискотеките”, казва Петранов по адрес на българите в Австрия.

Разбира се, че за никого не е изненада. Кой е най-популярният тип музика у нас?!

"Ерзац култура" било. Дайте ми пример за друг вид култура у нас или хайде да не бъдем толкова крайни, къде по света масовата култура (в която ще влезе и тази т. нар. "ерзац" култура) не е най-популярна?

Къде бил проблемът?

Музикална самоизолация

Проблемът, според него, е в това, че културните предпочитания на българската общност в Австрия водят до изолация от останалата част на обществото. "Точно слушането на тази чалга затваря диаспората. Ние много се "кефим” да отидем да слушаме някоя си чалга певица, но там се говори само български. Няма абсолютно никаква комуникация с околния свят. И дано да бъда лош пророк, но смятам, че нашата диаспора се затваря и става третата по затвореност след турската и сръбската”, изтъква Петранов.

Тук дори ми е обидно да коментирам. Музиката водела до изолация?! Ай сиктир от тука с тия 5000 марки. Дайте сега общностите да не се събират, защото видиш ли само на български щели да си говорят. Това е абсурдно. Как тогава ще имаш общност?!

На някой да му мина през ума, че причините за сплотеността и затвореността на цитираните турска и сръбска общности са специфични и строго индивидуални за обществата, от които идват и че музиката няма нищо общо?!

Лутане из културни политики

Занимава го чалгата не само в музиката, но и това, което той определя като масова псевдокултура във всички творчески сфери - от театъра до изобразителното изкуство. Неотдавна Петранов изнесе лекция за културната политика сред българската общност в Австрия. В нея той сочи с пръст към липсите в културното развитие на България след 1989 г. като виновници за сегашното духовно състояние и вътре, и извън страната. "Проблемът, за който говорим, е всъщност много по-дълбок. Той се състои в това, че в тези 20 години нито една политическа сила не обърна достатъчно внимание на българското образование, на българската култура", казва Петранов и продължава:

"Ние се блъскахме някъде между 100-процентовата държавна обезпеченост на културата и пълния пазар, като така и не намерихме златната среда”, казва шефът на Българския културен институт в Австрия.

Ей, като чуя някой да ми говори за култура и духовно състояние направо настръхвам. Това са толкова широки понятия, означаващи толкова много неща, че интерпретацията им зависи единствено от времето, в което живеем.

Ама много ви моля - няма такова нещо като култура и духовно състояние сами по себе си. Те не са нещо отделно, обособено и живеещо си собствен живот. Те са взаимосвързани с обществото и процесите, които протичат в него и нивото, качеството или каквото искате там още става величина зависима от останалите. Политиката пък няма ни най-малко отношение към цялата работа. Пак за всичко е виновна държавата и политиците. Това е все едно да обвиняваш държавата, че детето ти не е "възпитано".

Със същия успех, с който в текста се казва "той сочи с пръст към липсите в културното развитие на България след 1989 г.", аз мога да кажа например: "То пък една култура сме имали преди 1989г." и ще бъда толкова прав, колкото и той...

Въпрос на възпитание

Според него в съвременното българско общество липсва усетът за красивото, естетичното и стойностното. Като контрапример той разказва за дъщеря си, която заедно със своята група от виенска детска градина веднъж отишла на изложба на Пикасо. След това възпитателките дали на децата задача да нарисуват впечатленията си от видяното. Борислав Петранов обобщава: "Това е начин на възпитание. На едно дете ще му хареса, на друго не, но то ще знае какво значи това.”

В края батакът става най-голям. Искам някой да ми обясни какво е това животно "усет за красиво, естетично и стойностно". Много ви моля - обяснете ми. Я отворете дебелите книги и вижте какво е било естетично и красиво през различните епохи в най-тачените от нас цивилизации. Днес е едно, утре е друго. Съжалявам хората, които едва сега го осъзнават, но приятели - добре дошли в модерността. Хубаво е най-накрая да се усетите, че тя дойде още 17-18 век и започна да ви сменя представите за красиво на 1 до няколко десетилетия.

А хайде да си говорим за възпитание. Колкото хора, толкова и разбирания за това що е то "добро възпитание". А да ви задам въпроса - има ли такова нещо като "добро възпитание"? Ама хубаво си помислете.

Липсата на поне малко мисъл понякога е фрапантна. То не е трудно. Гледаш го от една страна, гледаш го от друга, поставяш се на мястото на отсрещния - нищо работа. И най-важното - трябва да си задаваш въпроса защо. Не е толкова трудно,нали?!

И за финал искам да напомня нещо на всички "анти-чалга" маниаци - т. нар. чалга не води до пошлост и "разпад на обществото". Логиката е обратна ;)

Дерзайте!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване