01/08/10 15:50
(http://ralitsakovacheva.blogspot.com/)

И замирисва на МВР

"Няма да се навлиза в личното пространство на гражданите, а тази възможност ще се ползва при разследването на тежки престъпления". Така премиерът Бойко Борисов реши въпроса с промените в ЗЕС, срещу които се надигна ако не обществото, то солидна (и солидарна) интернет общност. Според Борисов това му изявление обезмисля и обявения за 14 януари протест пред парламента, защото "въпросът вече е решен".

Дали? И как по-точно?

Тепърва ще стане ясно от предстоящото обществено обсъждане и дебатите в парламента. Ясно е обаче едно. МВР се опитва да спечели своето, извивайки ръцете на мобилните оператори чрез гражданското общество. Разделяй и владей! Видите ли, ние ще се откажем от интерфейса, ако вие ни давате данните до 2 часа. Ама не може, много е кратък срокът, скъпо е оборудването...мънкат операторите. Да, но това иска народа!, отсича МВР с устата на Цветан Цветанов.

"Ние сме заявили още преди няколко дни, че МВР обсъжда варианта да се лиши от възможността на този интерфейс, но някой трябва да гарантира, че в кратки срокове, не по-големи от два часа, ще можем да получим информацията, която е необходима от съответните оператори, за да можем да документираме и да си свършим нашата работа".

И подкарва позната песен, че операторите бавят данните и това фатално пречи на работата на МВР. Затова в закона трябвало да се запише срок от 2 часа, който е ясно, че е неизпълним, но пък от втория час ще текат жестоки глоби, а може и да се отнемат лицензи. В момента срокът е 8 часа и също не се спазва-пречи ли нещо на МВР да засили контрола, в това число и глобите? И какво кара МВР да смята, че след като сегашният 8.часов срок не се изпълнява, бъдещият 2-часов ще ще се спазва? Или това е идеята, че няма значение?

И замирисва на МВР- каквото и да стане, МВР печели. При това без властта да губи от авторитета си, защото хем е проявила законодателна активност, хем се е вслушала в гласа на обществото. Сега най-важното е никой да не протестира. Няма протест, няма проблем. Но виждате ли, някой трябва да плати масрафа! Защо пък да не са мобилните и интернет операторите, но и с тях ще се разберем нещо, хора сме все пак. Важното е да няма протести и някой да гарантира. Че МВР ще си свърши работата, че законите ще се спазват, престъпниците ще са в затвора, а правата на гражданите ще останат ненакърнени. Някой трябва да поеме отговорността. Ехооооо?

Публикувана на 01/08/10 15:50 http://ralitsakovacheva.blogspot.com/2010/01/blog-post_08.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване