01/17/10 15:05
(http://www.stancianegra.com/)

Кризата на нашето време

Славой Жижек, психоаналитик, философ и културолог, е сред най-популярните съвременни публични интелектуалци. Известен е с атрактивния си стил и критическите дисекции на съвременното общество и политика, които комбинира с препаратки към масовата култура.

Филмчето, което искам да ви покажа, е заснето по инициатива на холандска обществена телевизия. Поставен в средата на виртуалното студио, Славой Жижек говори за големите предизвикателства пред човечеството на прага на второто десетилетие от ХХI в. Темите се подават под формата на видео образи, които Жижек коментира - глобалната финансова криза, като криза на неолиберлания капитализъм, войната с ислямския фундаментализъм, проблема с климата.
Словенецът развенчава популярния мит, че капитализма не може да съществува в условията на тоталитарна система. Нещо повече, главозамайващите темпове на икономичеко развите в Китай през последните 20 г. загатват, че тяхната форма на авторитарен капитализъм е значително по-ефективна от тази на западните либерални демокрации.
Изключително интересен е откъсът посветен на Силвио Берлускони. Според Жижек, той е модел на новата вълна в западната политика, която ще вземе превес в близко бъдеще - десен популизъм, сам по себе си окарикатуряващ традиционното политическо, мек авторитаризъм с пазарен фундамент. Гледайте Берлускони и мислете за Борисов.

Не се смущавайте от холандския увод, предаването е на английски език. Разделено е на 5 части, като останалите са линкнати в края на първото видео.

Публикувана на 01/17/10 15:05 http://www.stancianegra.com/2010/01/blog-post_17.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване