02/03/10 17:35
(http://blog.emyto.net/)

Tабохилик ли сте? Сложете си канелка!

Бях позабравил невероятното чувство от намирането на някое невероятно готино разширение за Firefox. Точно нещото, което му кара да обичам толкова този браузър.

Не е тайна и че съм табохолик, нали (обикновено в работата ми висях отворени по 200-250+ таба, а рекордът ми е 301)? И не е тайна, че малко или много се опитвам да се боря с този си проблем и съпътстващите го болежки.

Една от тези болежки е пускането/рестартирането на браузъра. Обикновено стартирането на Firefox-а и зареждането на тези N на брой таба отнема около минута, ако не и повече, което понякога е доста дразнещо. Затова обикновено си имам и профил за бързо зареждане, който или не пази сесията или има максимум 10 таба отворени ;) . Та, не е много яко или поне не беше …

Вчера разглеждайки новите разширения (един от тези табове, които са винаги отворени ;) ) попаднах на разширение със невероятно звучното описание:

Drink now, pay later: put your tabs on tap!

Хих, щом е казал, ще пийнем едно :) .

Оказа се, че освен пивкото описание, това разширение е невероятно попадение. Просто, но велико! Като пуснеш браузъра се отварят запазените табове от сесията, но се зарежда само текущия. Другите стоят сивички и като превключиш на тях, тогава зарежда и самата страница.

Много яко просто! Сега Лиско пак ми зарежда са 2-5 секунди. Кеф, ужасТен кеф, просто!

Имах идея да драсна нещо подобно, но нали съм заразучавал писането на разширения от сто години и все не ми остава време (или поне така се самозаблуждавам ;) ). Идеята ми беше, при пускане, да се зареждат само “важните” табове (с опцийка на самия таб), а останалите да си се зареждат леко, полеко, когато браузъра е idle или поне когато не точи нещо. Може да хвана и да го модифицирам, като добавя горните две екстри. Имам това право, тъй като разширението е с Mozilla Public License Version 1.1, но не обещавам. Все пак може да го добавя в ТоДо-то ;) .

Но ако го направя, ще има опция за изключване на дозареждането, тъй като се оказа, че това разширение влияе адски добре и на заеманата памет, та няма да е хубаво да лишавам хората от тази екстра, нали?

И да не забравя, все пак, да кажа и как се казва това чудо на чудесата: BarTab е неговото име!

Поздрави Ему

П.П. Да пием по една бира, пък после ще плащаме :)
П.П.П. Забравих да спомена. Разширението се води с минимална поддържана версия 3.6, но си работи перфектно и на 3.5.x.

.::Допълнение::.
От версия 1.2 разширението е преименувано на BarTab.

Публикувана на 02/03/10 17:35 http://blog.emyto.net/?p=665
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване