02/06/10 15:29
(http://delian.blogspot.com)

Хазарта ли точно ще гоним из Интернет?



Симеон Дянков се е заел с нов закон за Хазарта. Още преди да сме го видели този закон вече чуваме за него. И всичко, което чуваме аз не го интерпретирам положително. То не бе промяна на методиката на оценяване на данъка (от което той спада та чак до нула, макар със завишено число, се пресмята върху занижено количество пари, чистата счетоводна печалба, която винаги е продукт на желанието на счетоводителя), то не бе чудо. Но това което най-много ме притеснява е желанието за “контролиране” на хазарта по Интернет.

Понякога под най-добри намерения се крие пътят към ада, някоя огромна глупост. В името на намаляването на хазарта и спорно увеличаване на приходите на хазната (тъй като цялата методика на загубените пари от залагания по Интернет, която е приложена е доста спорна) са предложени промени, които дори толкова коментираният ЗЕС не съдържаше.

Законът за хазарта по това което се чува за него (защото той се прави от съдейки по изказваното по медиите, доста спорни експерти по Интернет) естествено не е обсъждан с телекомуникационната индустрия. Както е нормално. И следователно ще предизвика протести сред хората занимаващи се с Интернет, просто защото той изисква:

Телекомуникационните компании да започнат активно да подслушват потребителите си, за да знаят кой на кой сайт ходи (нещо което дори ЗЕС не предвижда) и тази информация да се предоставя на Финансовото министерство!

Изисква по желание на финансовото министерство да се филтрират определени сайтове (ЗЕС предвижда стопиране на телекомуникационна услуга само за кратко и при заплаха за националната сигурност, законът за Хазарта изглежда ще предвижда стопиране по определение и желание на финансовото министерство, свързано с предположение за потенциално нарушение на лицензен режим в страната).

Има и безспорно велики идеи като „Всичкият трафик да минава през едно прокси на финансовото министерство, където да се осъществява филтрирането“ оправдано с „моите експерти ми казват, че това е технически възможно да стане“. Дори „Златната Стена“ на Китай не отговаря толкова идеално на тази идея за цензура и филтрация.

Господин Дянков е редно да види как е решен проблемът в САЩ. А именно – търси се по подозрение отговорност от сайтовете директно и международна полицейска помощ, но не се задължават операторите да подслушват и филтрират. Факт е че това не е решило проблемът в САЩ. Но подслушването и филтрирането няма да реши проблемът и у нас.

Ако се притеснявате, че някой може да не ви допусне да си залагате в чужбина – ми няма проблем, ползвайте SSL прокси, SSL страници или безплатният TOR. И без да забелязвате как работи, и без никой Интернет доставчик или каквото и да е прокси на финансовото министерство пак ще си залагате.

Аз мразя хазарта. Не харесвам хората, които залагат. Аз печеля от тото всяка седмица, тъй като не пускам. Но не приемам индустрията да стане виновна за това, че някой залага така, че да не плаща в България.

Сметнали ли са от Финансовото министерство колко Българи пътуват в чужбина и залагат там и колко пари губи то от това? Защо не забрани тогава на чуджите държави да приемат залаганиа от Българи или да забрани на Българите да залагат в чужбина? Ползването на чужди сайтове от България си е виртуално и техническо пътуване в чужбина (на трафика определено) и става въпрос за действие технически извършващо се в чужбина (както би било да заложите и по GSM-а). Няма някаква особена принципна разлика между приложените примери. Държавата може да си приема каквито си иска закони, но реално няма технически начин да подсигури изпълнението им. Опитите обаче да принуди операторите да направят това или онова за успокоение на гузната им съвест и за устрашаване на населението няма да доведат до спиране на залаганията в чужбина. Както дори тоталната цензура на Китай не е успяла да ги спре. Но ще създадат технически механизъм за други филтрации и заповеди облечени в добри намерения.

Днес ще гоним чуждият хазарт и детското порно от Интернет. Утре ще гоним чуждите банки. Други ден чуждите медии. По-други ден нашите дисиденти.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване