02/07/10 15:32
(http://eneya.wordpress.com/)

Хазарта в интернет

Ние живеем в интересни времена.

Делян е написал чудесен текст посветен на поредната идея как да се контролира интернета, достъпа до него и ест., информацията кой какво прави с него.

Можете да прочетете целия текст на блога му, но аз искам да цитирам няколко важни параграфа.

Законът за хазарта по това което се чува за него, (защото той се прави от, съдейки по изказваното по медиите, доста спорни експерти по Интернет) естествено не е обсъждан с телекомуникационната индустрия. Както е нормално. И следователно ще предизвика протести сред хората занимаващи се с Интернет, просто защото той изисква:

Телекомуникационните компании да започнат активно да подслушват потребителите си, за да знаят кой на кой сайт ходи (нещо което дори ЗЕС не предвижда) и тази информация да се предоставя на Финансовото министерство! (болдоването е добавено от мен Е.)

Изисква по желание на финансовото министерство да се филтрират определени сайтове (ЗЕС предвижда стопиране на телекомуникационна услуга само за кратко и при заплаха за националната сигурност, законът за Хазарта изглежда ще предвижда стопиране по определение и желание на финансовото министерство, свързано с предположение за потенциално нарушение на лицензен режим в страната).

Има и безспорно велики идеи като „Всичкият трафик да минава през едно прокси на финансовото министерство, където да се осъществява филтрирането“ оправдано с „моите експерти ми казват, че това е технически възможно да стане“. Дори „Златната Стена“ на Китай не отговаря толкова идеално на тази идея за цензура и филтрация.

Желанието да се отчете дейност на всяка цена ражда поредния абсурден закон (проекто-закон).
Аз обаче съм параноична и смятам, че хазартът е само извинение, за да се пробута поредния опит за контрол над информацията. Намирам за малоумно, да се смята, че толкова българи залагат виртуално, че това да оказва кой знае какъв ефект на българската хазна, но май за още по-малоумни ни смятат нашите политици, че подобно извинение би минало пред някого.

Твърде много ми напомня на начина, по който публично бе обявено, за измененията в проекто-законът за забрана на лобистка дейност срещу обществения морал, (за да не може хомосексуалните да лобират да осиновяват деца. ( Тя, Масларова ясно си каза отношението към децата с увреждания, явно това е начинът на държавата да си каже какво й е отношението към всички деца оставени в домове). Ако се беше получило, щеше да се наложи да се дефинира морал и държавата да регулира споменатата дефиниция. За щастие, не се получи, но опитът беше направен.

Под фалшив предлог, уж в името на народа (или защитата на държавата), се предлагат (и приемат) закони, които са в ущърб или директна вреда на гражданите на република България – да не забравяме ЗЕС, разрешението за биенето на бременни и деца по протестите или допълнението, че не може да се протестира около важни сгради от типа на президенството, парламента и да се поддържа почетно разстояние от тях.

Плаша се, че правата ми са в ръцете на хора, които са способни да измислят линкнатите промени и закони. Някои от тях не са приети или са отхърлени (впоследствие), но факт е, че опитът е направен, защото някой е смятал, че ще се получи. Плаша се, че нещата вървят на зле и че не знам как може да се оправят. Плаша се, че както е тръгнало, ще се случи нещо лошо. Дали умишлено причинето от депутатите ни (или неумишлено), дали режисирана (или пък искрена) реакция от обществото срещу поредния зулум, но нещата изглеждат мрачни.

„Пожелавам ти да живееш в интересни времена.“
Древно китайско проклятие


Filed under: абсурдно, политическaта отговорност Tagged: абсурди, демокрация, закони, интернет, информация, контрол, недемоктратично, оправдание, политика, следене, хазарт
Публикувана на 02/07/10 15:32 http://eneya.wordpress.com/2010/02/07/gamble-and-internet/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване