02/09/10 07:25
(http://eneya.wordpress.com/)

!Образование и работа в UK – 6

Две напред, една назад

Докато проблемите с общежитията и работата временно ни се махнаха от главата, друга мизерия се появи.
Но нека обясня.
Великобритания няма конституция. Законите се приемат и отменят. Което е чудесно до една степен – но не чак толкова до друга, защото може да се манипулира интерпретирането на законите.

Пример:

http://www.ukba.homeoffice.gov.uk/workingintheuk/eea/bulgariaromania/liveworkuk/

You will be exempt from the requirement to obtain authorisation to work in the United Kingdom if:

Т.4 you are also a citizen of the United Kingdom or another EEA state, other than Bulgaria or Romania, or Switzerland; or

EEA students

If your home country is in the EEA, or you are a Swiss national, you can work without restrictions unless you are a national of an A2 or A8 country (accession states).

А2 и А8 са новите страни членки на ЕС.

До скоро ако си студент от България или Румъния (или просто нова държава членка), кандидатстваш за Жълт сертификат (чрез формуляр BR1, който е специално за българи и румънци и така или иначе трябва да се използва, за да се кандидатства за каквито и да е права за работа в страната), който позволява до 20 часа работа на седмица и пълен работен ден през ваканциите.
Права за грантове или заеми отпускани за студентите (отвъд заема за самото образование) от типа на living costs loans няма.
След 12 месеца (последователни) работа, ограниченията за работа отпадат, но вие продължавате да сте със student status.
Иначе казано – ще имате право да работите колкото часа поискате. (Да, пак трябва да попълните формуляр и да уведомите държавата, но това става умерено бързо.) До скоро като последствие на отпадането на ограниченията за работа, имаше право и на всички облаги, с които се ползваха британците или чужденците с равни на британските права (грантове, заеми и пр.).
За съжаление законът сега се тълкува по друг начин. Повече от 12 месеца работа носят само разрешение за работа на колкото искате часове на седмица и толкова.

Ако желаете да имате достъп до възможностите за заем или грант, докато учите в Англия, трябва да сте отишли в държавата преди началото на месеца на започване на курса ви, да сте пратили документите за кандидатстване за разрешително за работа директно да сте migrant worker и да сте получили разрешителното ПРЕДИ началото на месеца на започването на специалността ви.
Дори да започвате на 31 септември, ако не сте в страната преди 1 С разрешително за работа за migrant worker, дори да имате (в последствие) да нямате ограничения за часовете работа след една година работа, няма да имате право на грантове или заеми.

За разрешителното ви трябва bank statement (банкова сметка в английска банка, в която да имате достатъчно пари, за да се издържате (при мен  1000 паунда бяха достатъчни) докато намерите работа, за да не се превръщате в бреме за системата им), което трябва да им пратите, заедно с документите, с които кандидатствате за разрешително. Също така има някакви изисквания от типа на снимки и прочие подобни, които ви препоръчвам да си проверите в детайл на сайта на Великобритания, който се занимава точно с тази сфера.

Толкова от мен за сега. До колкото знам има доста силна реакция относно промяната на тълкуването на този закон, но евентуалните реакции ще са след няколко години.

ЪПДЕЙТ: Редактирах част от текста, за да бъде по-ясен, пишете ми, ако пак е неразбираемо. Съжалявам за тромавия изказ, не съм много по простите обяснения.


Filed under: аз/Еneya, наоколо, образование в UK, чекмедже "Разни" Tagged: бристол, образование във великобритания, правна система, проблеми, работа във великобритания, разрешително за работа
Публикувана на 02/09/10 07:25 http://eneya.wordpress.com/2010/02/09/work-and-study-in-uk-6/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване