03/05/10 14:25
(http://delian.blogspot.com)

Петиция против разширено тълкование на НАП с което се задължават собственици и управители

Няма много какво да кажа от това, което е казано в тази петиция. Класически случай - НАП тълкува разширено едно законодателно решение, и разбира се, както стана модно напоследък е публикувано в последният работен ден на вторият месец от годината, но действащо със задна дата от началото на годината (или от преди седмица). Вече активно се спори дали и самото решение на НАП е законно, но е най-малкото некоректно. Негови интерпретации предполагат всички собственици (съдружници) във всякакви фирми да се осигуряват два пъти - веднъж като за мениджъри и веднъж като самоосигуряващи се, и то за всяка собственост по отделно. Тоест вие си регистрирате ООД или ЕООД (сега вече) за 2 лева, и няма значение дали сте получили, кога, ако ще и 5 лева (а понеже у нас Юридическите и Физическите лица се третират неравнопоставено, въпреки изискванията на конституцията, виж за пример дори малките неща като карта за Метро, нямате избор, все ще ви се наложи да имате юридическо лице за нещо, а при определени ситуации дори могат и да ви задължат да имате) вие вече се предполага да дължите осигуровки за всяка фирма по отделно върху минимум от 1200 лева. Това никак не улеснява малкият бизнес, напротив. Макар и да почнаха да се изказват представители на "големият" бизнес, че и официални лица, че сенчестият бизнес бил само "малък". Та лесното допускане на малкият бизнес за старт или дори въобще опериране в разни области (тоест търси се пазене на монопол, ограничавайки се навлизането на нови играчи) не улеснявало конкуренцията съгласно изискванията на конституцията, ами улеснявало сенчестият бизнес. Явно са чути. За останалото, вижте възможно най-мекото изказване, което някога съм виждал написано по такъв повод, на една петиция против:

----------------------------------------------------------------------------------------

Подписка до Парламента срещу Указание 24-00-7/25.02.2010 на НАП

От: Инициативен комитет от потребители в портал odit.info

Линк на петицията: http://bgpetition.com/podpiska_nap/index.html
ДО
НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА 41-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ


С промените в Кодекса за социалното осигуряване (КСО) в сила от 1 януари 2010 година и по-специално на чл.6, ал.3 се прие правна норма, предвиждаща дължимост на осигурителни вноски и върху неначислени възнаграждения. Видно от мотивите на вносителите на законопроекта, народните представители са запознати с необходимостта от въвеждане на тази правна норма, с цел предприемане на мерки срещу некоректните осигурители, които не начисляват възнагражденията регулярно, с цел избягване на внасянето на осигурителните вноски. С включването на понятието ”неначислени възнаграждения” в чл.6, ал. 3 от КСО,
от мотивите към Законопроекта за промяна на КСО става ясно, че волята на законодателя е да се постигне дължимост за внасяне на осигурителни вноски върху всички възнаграждения, независимо дали са изплатени, начислени и неизплатени или неначислени, като дължимостта на осигуровките е обвързана със счетоводния принцип на текущо начисляване на приходите и разходите, произтичащи от сделки и събития от момента на тяхното възникване по трудови правоотношения по Кодекса на труда.

С тълкувателно становище на Изпълнителният директор на Националната агенция за приходите, изразено в Указание с изх. № 24-00-7 от 25.02.2010 год. се предвижда дължимост за внасяне на осигурителни вноски за управителите на търговски дружества върху недоговорени и несъществуващи възнаграждения. Разширителното тълкувание на тази правна норма (чл.6, ал 3 от КСО) в Указанието, постави стотици хиляди коректни осигурители в ролята на закононарушители. Получи се така, тъй като указанието беше публикувано на Интернет страницата на НАП на 26 февруари 2010 година – последният работен ден на месец февруари, когато е и срока за деклариране и внасяне на осигурителните вноски за месец януари 2010 год.

Считаме, че с такова тълкувание на правната норма, (относно дължимост на осигурителни вноски върху неначислени възнаграждения), се подменя заканодателната воля, като се създава допълнителна осигурителна тежест върху практически несъществуващи възнаграждения, тъй като върху сегашните задължителни вноски, като самоосигуряващи се лица, собствениците и управители на търговски дружества, се задължават да внасят и осигурителни вноски по договори за управление и контрол с изключително високи осигурителни прагове, които ще натоварят, на практика, точно най- малките стопански субекти- тези, в които собственикът, управителят и работещият е едно и също лице, като по този начин се вдига осигурителната тежест четирикратно, при това без оглед на това дали дружеството функционира или не.

Надяваме се многоуважаемите народни представители от 41-то Народно събрание да преразгледат разпоредбата на чл.6,ал.3 от КСО, като я променят или пояснят, за да не се допускат подобни разширителни тълкувания, с които се установяват допълнителни задължения и тежести за коректни и добросъвестни осигурители.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване