03/05/10 20:21
(http://www.stancianegra.com/)

Въртолейшън на асансьорите

Тези дни на мода са асансьорите. Седя и си мисля, мисля и се двоумя. Дали повреденият асансьор стана събитие , понеже МВР не се отчете тази седмица или акция нямаше, точно защото "драмата" в "Майчин дом" им измъкна медийното внимание. Кокошката или яйцето? Както казваше Пурко в "Господин за един ден" - кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може!
Защото едва ли човек прекрачвал прага на българска болница (с много малки изключения), има някакви колебания относно тоталната им материално-техническа несъстоятелност. И най-голямата драма съвсем на са асансьорите, това са устройства, които при добра поддръжка биха могли да служат сигурно и безаварийно далеч повече от 30 г. В Съединените щати, например, има доста действащи "ветерани" на по 100 и повече години. Не така стоят нещата с кувьозите, ехографите скенерите и животоподдържащата техника в болниците ни. За тях се сещаме само по (българската) Коледа. Да не говорим, че електро-въженият асансьор е обявен статистически за най-безопасното превозно средство, като възможността за свободно падане на кабината е изчислана на 1 към 12 мил.
Гореспоменатите факти обаче, или са неизвестни за редакторите на "Труд" и "24 часа", или са пренебрегнати съзнателно в името на евтината сензация. Как иначе да си обясним катастрофичните - "Дебнат ни 70 хиляди асансьора убийци" и "80% от асансьорите са ковчези" ?!? Чиста проба насаждане на паника. Но в името на какво? Добре известно е, че бизнесът с търговия и монтаж на асансьори е доста печеливш. Или поне беше, преди икономическата криза да укроти темпа на строителство. В момента банките спряха да кредитират и браншовото лоби търси алтернатива в държавата. Дайте да дадем, да подменим асансьорите в сградите с обществен достъп. В пловдивската болница "Св. Георги" реагираха светкавично на новия повей и заделиха 50 бона държавна пара. Дано обаче не попаднат на „Кострой" ООД , понеже там 50 хил. не ги оправят. Фирмата, управлявана от брата на зам. кмета на Асеновград инж.Стоян Димитров (ГЕРБ), спечелила конкурс за доставка и монтаж на асансьор в т.нар. Стара община на града. Сградата е двуетажна, потрошени са 70 хил. лв. а асансьор все още няма.
Далаверата - основна опора на българския бизнес и в криза, и в подем. По този повод си спомних една случка отпреди десетина години. От едната страна на блока, плочките са се поразместили и леко пропадат (с не повече от 5-10 см.). Според по-възрастни съкооператори, това си седи така откак я има сградата. Добре обаче, минали от там някакви "предприемчиви" фирмаджии и се започна едно изнудване. Позиви, съобшения по кутиите, как ще ни се килне блокчето като кулата в Пиза, как до няколко години ще има непоправими последици и тн. Разбира се, въпросните господа бяха точните хора, които срещу една достатъчно крупна за времето си сума, щяха да ни решат "проблема". След седмица-две психоатаки, се отказаха. Блокът, не се съмнявайте, така и не се наклони.
Така че, по-спокойно и без излишна паника. Ако заседнете в асансьор, най-вероятно е спрял тока.

Публикувана на 03/05/10 20:21 http://www.stancianegra.com/2010/03/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване