03/10/10 06:00
(http://ganspace.blogspot.com/)

Месопотамия – следи в пясъка


От кой друг, ако не от Руслан ще науча за нещо интересно, което предстои. Казвам ви, абонирайте се за блога му - няма да съжалявате.

Та, с какво ме обогати този път интелигентният младеж...

Иде реч за, както изглежда, един интересен филм:

За да запази стила си и в този документален филм /15 пореден/ режисьорът Стилиян Иванов включи не само кадри „от мястото на събитието“, но и игрални сцени. Текстът зад кадър е задочен диалог между писар живял преди 5 000 години в земите на древна Месопотамия и съвременна изследователка. В една от старите зали на библиотеката на софийския университет героинята във филма попада на почти разпаднала се книга и глинени плочки, които съдържат непознати за нея символи и рисунки. Интересът й към тях се засилва, когато разбира, че това са текстове, в които се съдържат послания към човечеството от времето на шумерите и акадците. Екранният разказ започва от третото хилядолетие преди Христа, превръщайки десетки научни теории и приказни истории в документален филм.

„Месопотамия – следи в пясъка“ е разказ за боговете и вярата, за любовта и секса, за търговията и дипломацията на древния свят. Филмът е резултат на едно дълго пътуване подкрепено от Нажар травъл и Мото Пфое – 20 000 км., 3 000 музейни експоната, 30 археологични обекта, заснети от оператора Мирослав Евдосиев.

Особен интерес представляват разкритията за: истинския образ на богинята Ищар – жена-богиня покровителка на войната и секса, но не и на майчинството; за първообраза на библейския Бог – роден в пантеона на Месопотамия 2 000 години преди да го опише Стария завет; за човешките жертвоприношения – средство, с което хората общували с боговете в продължение на хиляди години; за живия и до днес език на Христос – ще чуете думите, с които божия син е проповядвал Словото; за най-старата азбука в човешката история…

Цък тук за източника.

Изглежда интересно. Ще го очакваме с интерес...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване