03/11/10 08:17
(http://eneya.wordpress.com/)

Забраняват ориентации

През ноември 2009 общината в Пазарджик гласува и приема поправка в правилника за обществения ред, чийто Чл. 14 гласи „Забранява се публичното демонстриране и изразяване на сексуална и друга ориентация”

За съжаление нещо, което БНС и други подобни организации пропускат, е че тва противоречи с:
1. Конституцията на Република България
2. Хартата за правата на човека
3. Здравия Разум

Внимание, не ходете в Пазарджик, защото там публичните демонстрации на ориентации са забранени…
Наредбата е толкова некадърно и абсурно написана, че човек се чуди дали кметът има проблем с хората с различна сексуалност, с картите, с политическата ориентация или с какво? Толкова неясно е написано, че всичко може да се има предвид. Второто нещо, за което хората се чудят, е дали вече няма тест за интелигентност, който всеки иска да се занимава с политка трябва да издържи и да го късат, ако изкара над 90 точки.

Забелязах коментари, че хората в Пазарджик одобрявали наредбата (заключението се вади на някакви анкети, които не се казва как са събрани и на какъв процент от хората са дадени, нито как са изглеждали, какви са били въпросите, изобщо никаква полезна информация няма), но май това не отговаря много на истината.

Нещо, което държа да отбележа, мнозина ще реагират негативно, защото според тях това тях не ги засяга или вреди на малцинство, което те не харесват. Или пък смятат, че наредбата просто няма да се спазва.
Е, ето къде според мен е проблемът.

Представете си, че приемат закон, който забранява хората с вашият цвят очи. На практика не арестуват никой, защото вие сте много, но ако стане скандал, проблем, арест, могат да използват закона, за да ви изправят пред съда, да го използват срещу малцинството, чийто представител си или просто, за да ви тормозят. (Да, това е често срещана практика, случва се например в Китай… искате ли да живеете в Китай или потръпвате от ужас, когато чуете за поредното изпълнение там?)
Наличието на закон, който е дискримнационен (и противоречи на Конституцията, Хартата за правата на човека и честно казано, Здравия Разум) не трябва да бъде толериран и да се чака някой да стане жертва на него.

Неадекватният начин, по който се постулира един закон дава добър пример как се третират дадена група хора – като престъпници, чието прегрешение де факто, е че се отклоняват от масовата представа за нормалност.
Също плашещо е неразбирането и сливането на понятие сексуалност (хомосексуалност, бисексуалност и пр.) с девиации и психични отклонения (ексхибиционизъм, педофилия, зоофилия, копрофилия).
Плаши това, че държавата демонстрира неадекватност и неразбиране, а се предполага, че тя трябва да пази и защитава своите граждани, но ако тя не разбира изобщо за какво иде реч, как би могъл да се довериш на същата тази държава?
Неяснотата на наредбата означава, че може да се приложи към всеки и в почти всякакъв контекст, което автоматично превръща всеки в жертва на закона. Вместо да го защитава, наредбата прави точно обратното.

Трябва ли да чакам да дойдат да ме арестуват задето държа приятелката си за ръка (независимо, че съм хетеросексуална, съм чувала подобни коментари целящи да ме обидят, сякаш моята сексуалност има някакво значение що за човек съм или че сексуалността ми е нещо, по което да ме преценяват. Според този закон демонстрацията на сексуалността ми ИЗОБЩО е незаконна, НЕЗАВИСИМО хетеросексуална или не.) или мога да кажа на държавата, че греши и че отношението й е неправилно.
Защото днес са гейовете и лесбийките, утре ще са евреите, циганите, после ще са арменците, мюсюлманите, будистите, след това ще дойде ред на еколозите и така нататък и така нататък.
Преръщането на хора в престъпници НЕ Е добра тактика за никоя държава и търпение към това отношение не трябва да има.

Или ако тази наредба наистина се приеме, очаквам свалянето на всички рекламни пана, които демонстрират сексуална или някаква друга ориентация. Същото важи и за вестници и списания от будките и реповете. Забрана на филмите… книги изтеглени от пазара…. защото нарушават наредбата.

Това звучи ли ви като защита на обществото или просто като тормоз и опит за контрол, както много пъти до сега?

Още по темата:
Детето, Аксиния и Дарина


Filed under: абсурдно, бръмчащи мисли, политическaта отговорност Tagged: абсурди, глупост, дискриминация, контрол, наредба, политика, протест, хомофобия
Публикувана на 03/11/10 08:17 http://eneya.wordpress.com/2010/03/11/no-more-orientation/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване