Любимци в новините: постоянни и променливи величини

Наблюдението на новинарските сайтове от юли до началото на ноември 2012 г. регистрира няколко интересни нюанса в медийното отразяване на политическия живот. От една страна се запазиха устойчиви стари тенденции, от друга – започнаха да се оформят нови особености в присъствието на политическите субекти в новините. Какво показват детайлите? Първенецът Борисов: ...

Публикувано на 11/18/12 16:20

Пролетна преумора

Спиро бе успял да укрие от властите един античен транзистор, който по някакво странно недоразумение все още бачкаше - против всички закони на физиката, радиотехниката и пазарната икономика. Иначе в жилището му трън да завъртиш - няма що да закачиш: взеха му "Темп"-а, прахосмукачката "Чайка", радиолата, стенния часовник. Пералнята оставиха, защото при първия опит да я вдигнат взе да се разпада.

- Абе, той няма и без туй кво да пере - заяви данъчният генерал. - Оставете я на моя отговорност.

Въпреки всичко Спиро не бе длъжник, камо ли пък злостен. Къде с парите за хляб, къде чрез експроприирани от всички членове на семейството вещи бе успял да си плати парното, тока и водата, както и всички данъци, такси, вноски и глоби. За здравните осигуровки се наложи да даде и кръв, но изцърцори само 12 капки, защото му бяха останали 22. Неговата данъчна издължимост бе за сметка на прехраната, но той бе горд, че е изряден платец...

Спиро включи транзистора. Прозвуча бодряшкият глас на едър държавник: 

Не прави нищо, докато не си наясно какво правиш

„Големият лидер”, обобщава в своите мемоари генерал Колин Пауъл (шеф на Генералния щаб на САЩ по време на успешните американски войни отпреди 20 години) „е онзи, който умее да схване простите неща, скрити под шумотевицата от думи и анализи. И на тяхна основа да вземе разбираеми за всички решения.”

Започвам сериозно да се тревожа за качеството на лидерството, упражнявано в България. Седмици наред от правителството излиза шумотевица от думи и анализи, която успява да скрие простите неща, за които става дума. По-лошо – скрива ги не само от погледа на публиката, но и от погледа на онзи, който трябва да вземе и наложи решенията.

А това може да бъде само министър-председателят, по две причини. Първата: Конституцията дава властта нему. Втората: във време на криза властта се персонифицира допълнително – съсредоточава се в ръцете на един човек, от когото всички очакват резултати. За справка: Маргарет Тачър по време на английската криза, президентът Рузвелт по време на американската.

Колко джипа събира една дупка?

Преди години Албания стана известна като страната на Мерцедесите. Гастарбайтерите масово се връщаха с Мерцедеси - стари, потрошени, вероятно спасени в последния момент от някое гробище за автомобили. Не Рено, не Ауди, не Тойота, не Опел, не БМВ... само Мерцедес!

България е страната на джиповете. Ножицата на доходите на най-бедните и най-богатите е разчекната до край, а с изключение на 200-300 хиляди софиянци за средна класа не може да се говори. А джипът е ладата на 21. век - за изминалата 2009 година по данни на Съюза на вносителите на автомобили в България около 18% от продадените 25 хиляди нови автомобили са от класовете SUV1 и SUV2. И това не включва автокъщите, през които тогава минаваха полулегално голяма част от продажбите на джипове, заради акциза върху мощните автомобили. Купуването на джип е крайно нелогично, имайки предвид, че тези автомобили се използват предимно в градски условия и по-често возят по един човек - харчат много, неподходящи са за натоварен трафик (или задръствания, да си го кажем направо), по-трудно им се намира място за паркиране. По улиците на други големи градове със сходни на София транспортни и инфраструктурни проблеми, като Рим например, масово се движат малки колички - Смарт, Мини, Чинкуеченто. Разликата е шокираща, даже без да повдигам въпроса за преминаване на мотопеди и велосипеди.

Защо тогава? Въпрос на статус, най-често. Като при албанските гастарбайтери. За удобство нека приемем, че джиповете се справят по-добре с дупките по улиците - нали все пак изначалната им идея е да са офроуд. Това, разбира се, не е причината да се купуват масово, но нека допуснем, че е фактор. Ще взема за примера 2 модела на един и същ производител с богата гама в различни класове - Нисан. Масовият джип Кашкай се намира за към 50 хиляди лева, семейният модел Ноут струва около 25 хиляди (дори не говоря за малката Микра). Ако умножим разликата по броя на продадените джипове (а там има и многократно по-скъпи), за да добием представа за парите, които биха спестени, ако новите собственици на джипове си купуваха автомобили среден клас, ще получим 112 500 000 лева. Хубава сумичка - над 100 милиона! Или близо 2/3 от общите приходи от винетки. Ако тези пари се даваха за ремонт и строителство на пътища, страната щеше да е опасана от най-гладките магистрали в света. Даже щеше да остане да боядисаме асфалта в розово. Ей така - за по-хубаво и да радва очите на тези, които най-често виждаме зад волана на джиповете сега.

Всъщност, ебавам се - всичко това не е решение. Но в голяма степен е обяснение на проблема. Проблема с дупките по улиците, комарите, здравното осигуряване, обществените поръчки и който си искаш проблем от родната действителност.

Първата кола


Първата кола е като първата жена. Каза Марио.
Първата кола е като все едно да си купиш нова холова гарнитура. Каза Тита.
Пък после иди приказвай, че жените били
по-романтични от мъжете.

Аз още не знам какво да кажа за първата си кола. Може би когато имам втора, ще мога да кажа нещо за първата :) Иначе е малка дъртанянка Опел Корса.

Хайде, безаварийно каране!

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване