04/13/10 23:25
(http://www.stancianegra.com/)

"Ислям" с часовников механизъм

"Не видя ли ти онзи, който спореше с Ибрахим за неговия Господ, че Аллах му е дал владението? Когато Ибрахим рече: “Моят Господ е, Който съживява и умъртвява.”, [другият] рече: “Аз съживявам и умъртвявам.” Ибрахим рече: “Аллах довежда слънцето от изток, а ти го доведи от запад!” И се слиса онзи, който не бе повярвал. Аллах не напътва хората-угнетители."
Коран, Сура 2 (Ал-Бакара), Аят 258
"О, вярващи, не изяждайте своите имоти с измама помежду си, освен ако е търговия по ваше взаимно съгласие. И не убивайте сами себе си! Към вас Аллах е милосърден.А който върши това с престъпване и несправедливост, ще го изгаряме в Огъня. Това е лесно за Аллах."
Коран, Сура 4 (Ан-Ниса), Аят 29-30

Когато се случи нещо значимо в политиката, обичайно започваме с въпроса "Cui bono"(кой има полза). Понеже тероризмът заема централно място в световните политчески процеси, следва да се попитаме същото и за атентатите в московското метро.

Неслучайно започнах коментара си с две сури от Корана. За истински религиознят мюсюлманин, животът е дар от Аллах, а отнемането му е огромен грях. Като разлика между мюсюлмани и неверници не се прави! Особено тежко се осъжда самоубийството. Впрочем, така е и в християнството, където на самоубийците не се извърпва опело. Помислете само - има ли ислямска страна, в която евтаназията да е разрешена, а сетне се запитайте защо! Няма, защото религията не го допуска, при никакви обстоятелства. Е добре, а кой тогава съчини историята за "ислямските фундаменталисти", който се самовзривяват (извършват грях), за да "отидат в Рая"? Що за безмислица е това и чии интереси обслужва?! Или за т.нар. Джихад (свещената война), който има твърде много измерения, включително и като вътрешна борба на вярващия със собствените му слабости. Същинската война може да бъде само отбранителна, при определана външна заплаха за мюсюлманите, като насилие над цивилното мирно население е във всички случаи забранено. Всичко това, между другото, е великолепно обяснено в предговора на българското издание на Корана от неговия преводач и бележит наш арабист проф. Цветан Теофанов.

Официално отговорност за трагедията пое Доку Умаров, самопровъзгласил се за емир на т.нар. "Кавказки емират", чиято цел е да обедини кавказките народи под върховенстовто на шариата. Радикалният ислям обаче никога не е бил особено популярен в Чечня. През 1997 г. Мовлади Удугов (близък сподвижник на Умаров и идеолог на "Кавказки емират") се кандидатира за президент на Чеченска република Ичкерия (официалното наименование на независимата чеченска държава) и печели под 1% подкрепа за ислямистката си платформа. Междувременно, руските сили за сигурност ликвидираха последователно Джохар Дудаев и Аслан Масхадов, победители от Първата война и най-популярни политически фигури в страната. И двамата са бивши офицери от съветската армия, далеч от религиозния фанатизъм. Слабо известен факт е, че Джохар Дудаев е тачен като герой в Естония. Бидейки командир на съветската авиобаза край град Тарту, ген. Дудаев отказва да изпълни заповед за нападение над протестиращите за независимост естонци. Вместо бомби и куршуми, на гражданите е изпратена полева кухня. 

Според вдовицата на Дудаев - Алла и ръководителят в изгнание на република Ичкерия Ахмед Закаев, Доку Умаров е марионетка на ФСБ , чиято цел е да дискредитира и разедини движението за независимост в Чечня. Имайки срещу себе си "панкавказки ислямисти", Кремъл получава алиби за евентуални военни действия на само на територията на Чечня, но и в целия регион, а лесно може да бъде направена и връзка с талибаните, чрез която да бъдат затворени устите на западните критици. Два дни след атентата, Николай Патрушев, одиозният бивш директор на ФСБ и настоящ секретар по националната сигурност на Путин заяви, че "бойните групи действащи в Кавказ, вероятно са свързани с международните терористични организации" , намеква се и за "грузинска следа", като според Патрушев, грузинските служби за сигурност поддържат връзки с терористични организации в Северен Кавказ.

Дали пък не наблюдаваме римейк на сценария от 1999 г ? Поживем - увидим...


Публикувана на 04/13/10 23:25 http://www.stancianegra.com/2010/04/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване