04/26/10 09:06
(http://joruel.blogspot.com/)

Внимание! Промоутър-измамник!




Какво може да направи един гражданин, когато са потъпкани правата му?
Как може да се попречи на промоутър-фантом?
Как излъганите фенове могат да си върнат парите от неосъществен концерт?
Как реагират институциите на подобни случаи?

Задавам тези въпроси без да знам техния отговор. Може би някой знае. Ако знае, ще се радвам да сподели. Ето какъв е и случаят.

Преди два месеца по някои медии се появи информация за предстоящ концерт на британската алтернатив/експериментален рок група Anathema. Концертът е обявен за 6 май в зала „Христо Ботев”, а организатор е „Нова музикална агенция” (НМА). За тези, които не знаят, въпросният промоутър стана печално известен с проваления концерт на Motorhead преди 10 години. През февруари той организира и концерт на Paradise Lost и Samael, като след много перипетии се оказва, че Samael изобщо няма да дойдат.

Имах лоши предчувствия от самото начало, но си взех билети за концерта, защото Anathema са една от най-любимите ми групи, а и исках да заведа Девора на концерт. Промоутърът беше обявил и гостуване на друга група в средата на април – Katatonia. Малко преди концерта им излиза съобщение, че концертът е отменен по вина на НМА. Обявено е, че парите от продадените билети ще се връщат. „Офиса” на компанията представлява едно мъгляво барче без никакви обозначителни знаци, където барманът вади една каса и продава от нея билетите. В първите дни някои хора успяват да си върнат парите. После обаче барчето затваря и на сайта излиза съобщение, че пари ще се връщат след 15 април.

Междувременно лошото предчувствие се потвърждава – след няколко дни неизвестност Anathema публикуват съобщение, че отменят концерта си по вина на НМА – не са изпълнили договора си. С недоумение от групата споделят, че многократно са опитвали да се свържат с тях, но без успех. Чак след два-три дни пишман-промоутърът пуска на сайта си новината – Anathema няма да дойдат. Извиняват се за неудобството, билетите ще се връщат след 19 април. На 19 април за трети пореден път е сменено съобщението – този път е уточнено, че парите ще се връщат САМО в офиса на агенцията на ул. „Дунав” 22, откога ще е възможно това предстои да стане ясно. Посочени са телефони за контакт. Излишно е да казвам, че не работят.
Отидох до „Дунав” 22. Стара сграда, нито следа от НМА, никой не е чувал за тях. Във „Фейсбук” излъганите фенове споделят мъката си – всеки ходил, проверявал, пускали оплакване в Комисията за защита на потребителите… Пуснах и аз. Никой не ми се обади.

Преживях някак факта, че няма да видя любимците си наживо. Но не мога да преживея двата билета и парите, които съм дал за тях, а най-малкото пък грозната история покрай този концерт. Ще се опитам да разшумя за случая сред приятели и познати журналисти, ще потърся отново КЗП. Не знам дали е достатъчно, не знам какво друго да направя… Измамниците от НМА трябва да бъдат наказани, да им се потърси някаква отговорност, да върнат парите на хората.. Освен че ме е яд на себе си, че се изпързалях толкова непредпазливо, ме е яд, че подобно нещо се случва съвсем спокойно в днешни дни и сякаш няма никаква реакция, нито сила, която да му се противопостави.

Споделете, ако имате подобен опит и дайте някакъв съвет какво бих могъл да предприема!
Публикувана на 04/26/10 09:06 http://joruel.blogspot.com/2010/04/blog-post_26.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване