04/28/10 13:25
(http://theplamen.blogspot.com/)

Свастиката като символ на Европа

Създаването на нов флаг на Европейския съюз е коварна задача. Вариантите са или да се закопаеш в клишета, или да произведеш абсолютно неразбираема абстракция. Както и, разбира се, неизбежният какво-му-е-на-стария аргумент, позволил на 12-те жълти звезди, създадени през 50-те години, да преживеят няколко разширения на общността. Какво обаче ще кажеш за свастиката като елемент в знамето на обединена Европа? Абсурдно, нали?

В началото на тази година холандската организация Дизайн Ден Хаг обаяви конкурс за нов символ на ЕС, който да отразява по-добре променената и многолика същност на общността в наши дни. Интересът надминава многократно очакванията на организаторите, които в рамките на 2 месеца получават 1416 предложения от 63 държави (в т. ч. и много извън Европа, очевидно). Не липсват интересни идеи, но като цяло се очертават няколко тенденции - от една единствена до безкрайно много звезди, кръгове, многоцветни ивици и различни вариации на буквата Е (много от тях поразително приличат на логото на немската верига супермаркети Едека). Вчера бяха обявени 12-те победителя, избрани от 14-членно международно жури, начело с Херт Думбар. Тези 12 флага ще бъдат представени на изложба в Хага, идеята им обаче е не да заменят настоящето знаме на Европейския съюз, а по-скоро да предизвикат дебат за обединяващите символи на Европа. За съжаление, нито един от тях не изглежда адекватно - нито като концепция, нито като графично изпълнение. При все че е избирало от над 1400 предложения, журито е подбрало няколко знамена със сходна идея - картата на Европа, съставена от звезди или точки. При всичките ми резерви към качествата на участвалите проекти, изглежда все едно за победители са избрани точно най-слабите от тях.

И все пак, един от победителите се отличава, макар и не с естетически и вексилологически аргументи. Финландката Емилия Палонен предлага колаж от снимки на различни форми, съставени от звезди - сърца, усмихнати лица, букви, кръгове и някак натрапващото се изображение на свастика. На проекта на Емилия ще се спра малко по-надолу, нека първо ти разкажа малко за Финландия от началото на миналия век.

Свастиката е древен знак, използван още през неолита, когато е асоцииран със слънцето. В редица религии, призлизащи от Индийския субконтинент, като хиндуизъм, будизъм и джайнизъм, тя е свещен символ и се използва често в изображения, текстове и означения на храмове из цяла Азия. Свастиката се среща и в множество европейски култури от античността насам, понякога като религиозен символ, често с декоративни функции, а в началото на 20. век се смята, че носи късмет. Когато през 1918 г. Финландия извоюва независимостта си от Русия, свастиката се възприема като национален символ, използан векове наред в народното творчество. Затова не е чудно, че се появява върху кокардата на първия самолет, дарен на новосъздадените военновъздушни сили на републиката от граф Ерик фон Розен, както и в комбинация с георгиевски кръст в първия орден на Финландия - Кръст на свободата, създаден от художника Аксели Гален-Калела. По-късно свастиката се възприема като емблема на момичешката скаутска организация Лота Сверд, присъства и в самия президентски флаг. След Втората световна война Финландия намалява употребата на очернения от нацистка Германия символ, а през 1963 г. се налага да се промени дизайна на Кръст на свободата с верига, след като френският президент Шарл дьо Гол индикира, че не би приел отличие, така богато декорирано със пречупени кръстове. Въпреки това, и до момента всички бойни знамена на Финландските военновъздушни сили съдържат свастика.

Всъщност, "знамето", обект на този постинг, има доста по-различна история. През юни 2007 г., в продължение на 4 дни в центъра на румънския град Сибиу случайни хора са приканвани да създадат нов символ на ЕС с помощта на нетрадиционни стредства - синя изтривалка за обувки и комплект флуоресцентни звездички, от онези, които може да залепиш на тавана си и да ти светят през нощта. Акцията на Емилия Палонен е част от дейностите, осъществени от Баухаус Колег, програма на фондация Баухаус, в годината, в която Сибиу е Европейска столица на културата. Проектът се казва Мемориал на знамето на ЕС, като дори самото име е провокация, доколкото за разлика от паметниците, целта на този "мемориал" е да просъществува кратко, да бъде интерактивен и подвижен.

Още по темата в блога: знамена без свастики, проект за знаме на ЕС от Рем Коолхаас (и Пламен), методология за оценяване на национални флагове. Благодарности на Димитър за подсказката.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване