05/06/10 15:08
(http://petyr.blogspot.com/)

Тия работи вие не ги знаете

Преходът е обговарян от мнозина, но по-малоумно определение за него отдавна не бях чел: "Този преход в действителност бе преход от общество, основано на принципа на производството, труда и индивидуалните лишения в името на общи блага, към общество, следващо принципа на потреблението, почивката и разгула в полза на индивидуално задоволство."Aвтор на цитата е Димитър Денков, преподавател в Софийски университет.

В случая не ме интересува толкова идеята за прехода, а определението на тоталитарното общество като "основано на принципа на производството, труда и индивидуалните лишения в името на общи блага".

За всеки, посветил малко от времето си на историята на 20 в., е обидно да прочете такива думи. Обида на интелекта, оставям настрана политическата. Подобни тези обаче чуваме често и от любимия ни президент, както наскоро писа и темплар.

Защо това се случва? Темплар си го обяснява с факта, че на запад нацизмът и комунизмът "днес не са поставени на равна основа като зло, като ендакво вредно, опасно и поучително зло", каквото всъщност са. Подобно убеждение съм срещал и в много хора, по един или друг начин жертви на комунизма в България, които днес имат много причини да се чувстват онеправдани.

И все пак мисля, че обяснението не е много точно. Всъщност еднаквостта на нацизма и комунизма е ясна за всеки добросъвестен западен учен, горе-долу от 1945 г. насам, когато Карл Попър пише чудесната си книга The Open Society and Its Enemies. През 51 г. пък Хана Аренд пише The Origins of Totalitarianism (която и днес може да се намери на български като "Тоталитаризмът"). Последната книга, между другото е доста стабилно преписана от Желю Желев, за да се появи прословутата "Фашизмът".

Проблемът е, че еднаквостта нацизъм-комунизъм си остава по-скоро на академично ниво, главно по политически и стратегически причини. Особено в държави като Франция и Италия, където има силна традиция на гласовити комунистически партии, до 80-те години щедро финансирани от Москва.

Нещо подобно е и днешното положение в България. Тоталитарната същност на българския комунизъм, негововите многобройни престъпления и тежкото наследство, което той остави на държавата след 89 г., са ясни за всеки добросъвестен представител на академичната общност. На пазара има десетки книги, които говорят по обективен начин за историята от този период, доколкото изобщо можем да говорим за обекривност в историята. От опит мога да кажа, че в голямата си част, преподавателите в Софийски университет, които се занимават с история, са пределно наясно с еднаквата същност на нацизма и комунизма и я преподават всекидневно на студентите си.

Димитър Денков очевидно прави изключение, вероятно обяснимо с това, че от 1975 до 1977 г. получава военно образование в НШЗО “Хр. Ботев”, а след това учи философия в СУ във времена, в които това означава предимно марксизъм-ленинизъм. За миналото на президента Първанов пък няма какво да говорим.

След като историята на комунизма е написана и обяснена, защо той не е масово нехаресван, особено от по-младите? Ами защото науката, включително историята си стои в университетите. В медиите се изявяват учени, които се броят на пръстите на едната ръка и обикновено са силно и видимо политически пристрастни - да кажем Андрей Пантев от БСП и Пламен Цветков (гравитиращ около ДСБ). Освен това, живеем във времето на „новата неграмотност”, която Кристофър Лаш определя като масова и хаотична достъпност до различни информационни ресурси и образователни структури с най-разнообразно качество, в съчетание с нарастваща маргинализация на дълбинната ерудиция. По-просто казано- всички гледат "Цайтгайст" и си мислят, че разбират всичко.

За това, за мое голямо неудоволствие, изглежда ще трябва да се примирим още за дълго с народните умотворения на тема комунизъм, подобни на тези на Димитър Денков. Старите лагерници пък с горчивина ще казват, че "историята на комунизма ние не я знаем".

Знаем я, но за сега няма как да я кажем така, че да се приеме масово. Вместо това имаме пропаганда и от едната и от другата страна. И междувременно, нищо чудно Бойко да ни спретне нова тоталитарна държава, за да се порадваме отново на обществото, " основано на принципа на производството, труда и индивидуалните лишения в името на общи блага".
Публикувана на 05/06/10 15:08 http://petyr.blogspot.com/2010/05/blog-post_3328.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване