05/06/10 13:32
(http://psabev.blogspot.com/)

Вържи агнето за Гергьовден!

Ето една задача, която научих от колегите ми и, признавам си, не успях да реша… Ситуацията е следната:

Имате пасище с формата на полукръг с радиус 5 метра, няколко колчета и две въжета, всяко с дължина 10 метра. Взели сте си и Гергьовско агънце (Animalia Chordata Mammalia Artiodactyla Bovidae Caprinae Ovis Aries Gergiovdens), което има нужда да си пасе спокойно и да достига абсолютно всеки сантиметър от тучната ви полукръгла ливада.

За съжаление, навсякъде около ливадата съседът ви е боднал зелки и в името на добросъседските взаимоотношения не трябва да допускате агънцето да изпасе съседските зелки.

Накратко, въпросът е как да вържете агнето с въжетата така, че да достига всяка част от ливадата, без да ходи при зелките на съседа.

Можете да напишете отговора си в коментар или пък да ми изпратите картинка на познатия ви е-mail psabev кльомба gmail точка com.

Преди това, някои уточнения „от кол и въже“, както се казва:

  • Приемаме, че въжето, което отива за връзване на възли, примки, джувки, крака, опашки и колчета е пренебрежимо малко като дължина.
  • Приемаме, че няколко колчета е число между 2 и 7.
  • Приемаме, че каквито и огради от колчета и въжета да правите, агнето може спокойно да ги прескочи – заложете на връзването на агнето, а не на ограждането на терена.

Успех и весел празник!

Подобни публикации


Rating: 9.1/10 (15 votes cast)


Share and Enjoy: Print this article! Digg Sphinn del.icio.us Facebook Mixx Google Bookmarks E-mail this story to a friend! LinkedIn MySpace Technorati Twitter Yahoo! Bookmarks

Публикувана на 05/06/10 13:32 http://feedproxy.google.com/~r/psabev/~3/jAFYUQhPZmc/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване