05/13/10 23:30
(http://komitata.blogspot.com)

Четири демона и четири ангела на българската култура

Връщам се от закриването на дните на свободното слово, но за самото събитие ще ви разкажа вероятно утре.

Демоните:

1. Чалгата. Лично аз съм изпадал в депресия от факта, че наблюдавах навлизането ѝ в България, а няма да доживея да видя напускането ѝ. Странно е, че някои от оригиналните арабски, турски, румънски и прочее ориенталски песни слушам с интерес, докато от българските им варианти ми се драйфа. Кой ще отрече, че чалгата създаде цяла шоубизнес индустрия, която има успехи дори в чужбина.
2. Слави Трифонов. Сега шоуменът е олицетворение на скуката, халтурата, балканбулгар националната „гордост“ и баналността. А беше време, когато Дългият къртеше мивки с шоуто си, докарваше световни имена на диванчето, събираше цели стадиони публика и учеше цяла България на телевизия.
3. Жълтата преса. Далеч по-трагична от нея е пресата, която се преструва, че не е жълта (ориентирайте се по ордените „Стара планина“). Това че сериозна журналистика има в жълтата преса, сутрешните блокове и късните шоупрограми не е минус за тях, а за местата, където липсва.
4.Big Brother. Два пъти съм кандидатствал да участвам в социалния експеримент, като веднъж дори стигнах до интервю. Айде отречете, че брадърът показа всекидневието на българина от много видове по-добре от всеки филм през последните 20 години. Иначе випът sux биг тайм. Откак има випове тоя сезон, почти напълно изгубих интерес.


Ангелите:

1. „Интелектуалците“ Някои хора забелязаха (via lyd), че „интелектуалец“ в България се самонарича само този, който подписва отворени писма в подкрепа на президента.
2. Иван Вазов. Плодовит, но не много талантлив писател, достатъчно политически удобен, за да влезе в читанките. Недостатъчно добър (за разлика от чалгата),  за да му обърнат внимание извън България.
3. Държавните ансамбли за народни песни и танци. Генератори на скука, евтина екзотика и кич. Докога?
4. Българските естрадни изпълнители от едно време, които пригласят на МВР в борбата с „пиратите“. Га крадохте парчета от западни групи не ревахте, а?

PS. Двете групи символи са почерпени от подслушване на разговори за гибелта на българската култура и за сриването на устоите на българското общество. Извадките не са пълни.

PPS. Явно не ме бива като разказвач. Идеята беше да покажа, че демоните не са толкова черни, а ангелите не са толкова бели. И мразя да обяснявам вицове. 
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване