05/16/10 23:24
(http://www.stancianegra.com/)

Урановата Голгота на работническата класа

Всеки политически строй, всяка власт има своите отличителни характеристики. Ако трябва да опиша с две думи съветския комунизъм, захлупил България в продължение на 45 г. те ще бъдат лъжа и лицемерие. Не толкова насилие и жестокост, привични за всяка тоталитарна власт, а именно лъжата и лицемерието бяха чумата на онзи строй, от чиито метастази не можем да се отървем и до днес.
Една от фундаменталните, глобални лъжи на съветския комунизъм бе, че властта е в ръцете на работническата класа. т.нар. "диктатура на пролетариата". Преходът към безкласовия "реален комунизъм", когато трудът се освобождава от оковите на капитала и заема доминираща позиция в обществото.
Подхващам темата, понеже си имам, и повод, и причина. Поводът е поредната първомайска демонстрация на клептократите, бивши комунисти, сега представящи се за реформирани социалисти и преки наследници на гащниците, наложили съветската "диктатура на пролетариата" в България. С тардиционното за партията си лицемерие, отгледаният в дантелените пелени на Политбюро Станишев и резидентът на руската енергийна мафия Румен Овчаров, демонстрираха "умилителна загриженост" за съдбините и тегобите на трудовите хора по време на криза. Омерзение е най-близко до онова, което изпитах, гледайки репортажите по телeвизията.


Причината е историята на покойният ми дядо, който изкара трудовия си стаж в печално (не)известните мини "Бухово". В Бухово комунистическата власт обрече на сигурна смърт хиляди синове на уж така скъпата на сърцата им "работническа класа", която трябваше да добива уран за съветските бомби и атомни централи. Дейността на ДСО „Редки метали", под чиято шапка се развива уранодобива в България е строго секретна. Такава си остана до закриването на дружеството в зората на демокрацията. В самото начало, разработването на находищата е поверено на каторжници докарани от Сибир, по-късно се включват и българи, "неблагонадеждни", мобилизирани в редовете на трудови воиски.
Ето какво си спомня една от жертвите - Христо Кънчев в статията си "Аз бях в Българския Чернобил"

За обслужване на мина Бухово имаше щаб в с. Яна. През 1952, когато попаднах там, в мината влизаха рудниците „Бухово“, „Борче“, „Сеславци“, „Девети септември“ и филиали в Стара планина, в Родопите над Наречен и др. Всеки рудник имаше разклонени галерии, които образуваха гигантска паяжина с площ от хиляди квадратни километра, в които кипеше денонощен труд. Една огромна подземна промишленост.
В урановите рудници се работеше на три смени. Често войниците миньори попадаха на богати жили или гърнета с находища уран концентрат. Рудата се товареше на ръка и камиони, покрити с брезент и неподлежащи на проверка, я караха към пристанищата. Оттам – с кораби към СССР. След като бе построен мостът при Русе, се използваха и двата пътя. Много влакови композици тръгнаха нататък. Нали СССР трябваше да прави хиляди атомни бомби.
Службата в Трудови войски беше 3 години. Предостатъчно време за смъртоносното заразяване. Сигурно днес съм единственият жив свидетел на робския труд. Ние нямахме защитни облекла. В рудника имаше само войници, офицери, много руски минни инженери и „технически“ лица от КГБ, чието единствено занимание беше да ни следят. Цивилните миньори са дошли много по-късно. Рудник „Сеславци“ обхващаше огромен район с широчина от 2 до 8 км и дължина до 40 км. Всяка галерия имаше номер и два изхода – единият до лагера, а вторият, наричан БИС, бе далеч с километри. Живеехме във военен лагер в бараки. Там имаше и тухлени сгради за администрацията, ремонтни бази, стругарски работилници, матричари, автомонтьори. Спомагателните работници бяха 800 души, а войниците миньори повече от 1500. Работеше се зверски, по стахановски и работата не спираше дори за секунда. Работехме на три смени, непрекъснато. На забоя четири компресорни пистолета буреха (пробиваха) дупки в скалата. Вдигаше се невероятен шум, видимост почти нямаше, гъст слой прах покриваше всичко. Тогава нямаше мокро пробиване. Вдишваш само прах. Работехме, опрени ребро до ребро, пистолетът тресе цялото тяло, а всеки допълнително тресе съседа си. Отзад, на два-три метра зад пробивчиците, стоят с готови резервни пистолети други четирима, готови, ако се счупи бургия или компресор, в същата секунда да започнат работа. След като дупките са готови, слага се експлозив и след взрива веднага започва товарене. Бързо, по-бързо. Неописуема бързина. Зверска, жестока работа, навсякъде прах и само прах. Ако някоя вагонетка скъса маркуч, тича дежурният шлосер и трябва веднага да съедини двете парчета. Вагонетките летят непрекъснато и изкарват рудата. Ако бяхме обикновени миньори, неминуемо щяхме да хванем силикозна болест. Но прахта е примесена с радиокативни частици, които влизат в дробовете и облъчват до края на дните.


Така е до средата на 50-те, когато е създадено „Редки метали", тогава в мината постъпват и такива като дядо - момчета търсещи прехрана за семействата си. Работят на равна нога с каторжниците, само дето им се заплаща. Защитоно облекло - никакво, обиконовени дочени дрехи. На всичкото отгоре им ги давали да се перат у дома! Какво по-ясно доказателство, че работниците не са имали представа за огромния риск, на който подлагат себе си и семействата си. Пенсионираха ги на 50 г. живееха рядко повече от 4-5 г. след това. Дядо доживя до достолепната за професията си възраст от 67 г. Благодарение на жилавия си ген и спорта, който не изостави до последните си дни. И все пак левкемията го покоси. Излишно е да споменавам, че никой никога не е пое отговорност и не се поинтересува за съдбата на тези уранови заточеници. Никой не отпусна и една стотинка допълнително за лечението на тези хора, макар с цената на здравто и живота си да бяха добили суровина за милярди долари.
Всъщност не! Суровнината бяха те - човеците, пълзящи из галериите, а уранът - вторичен продукт. В "страната на работническата класа", работниците бяха просто суровина, първично средство за добиване на ядрена мощ.

Лъжци и лицемери, ние помним!



Ще загина - като пухче ураганът с длан ме смита.
И в галоп ще ме отнасят сутринта в шейната - леден.
Обуздайте, мои кончета, безумните копита,
удължете малко пътя към приюта ми последен!

Не препускайте така, коне, поспрете!
Не, не слушайте бича ми, не!
Боже, колко своенравни са конете. . .
И не си доживях. . . Да допея поне. . .


Аз вода ще им налея,
аз куплета ще допея -
само още миг над пропастта
да оцелея!

Но - успяхме: закъснение при бог не е прието.
И защо там пеят ангели със злоба в гласовете?!
Или вече се побърка от ридание звънчето,
или аз крещя да спрат, да не летят натам конете?!

Владимир Висоцки
Публикувана на 05/16/10 23:24 http://www.stancianegra.com/2010/05/blog-post.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване