05/17/10 08:04
(http://ivanbedrov.com/)

Кой пише законите

promeni5В сайта на Народното събрание можете да видите подробна инфографика, озаглавена “Как законопроектът става закон.” От нея обаче няма да разберете как в някой закон една дума се заменя с друга. В края на миналата седмица премиерът Бойко Борисов обяви, че ще изтегли проекта за промяна в Закона за автомобилните превози, който беше определен от депутати като “гнусен лобизъм”.

Поправката намалява изискванията към автобусите, които извършват превоз на организирани групи деца. Очевидно такава поправка е в интерес на фирми, които разполагат с по-стари автобуси. Опити за подобни поправки бяха правени и в предишния парламент. Транспортната комисия прие на първо четене тази поправка с гласовете на ГЕРБ и “Атака”. Проектът е изготвен в Министерството на транспорта, след което е одобрен от Министерския съвет, внесен е в Народното събрание и чак при първото четене в комисията червената лампичка светва.

“Това е един типичен пример как ниските нива долу се поддават на лобистки интереси”, определи ситуацията Бойко Борисов и се закани да изтегли законопроекта.

Кой, как и кога има право да изтегля законопроекти - това е съвсем отделен въпрос. Важният въпрос в този случай е как една лобистка поправка изминава необезпокоявана почти целия път до превръщането си в закон. “Не сме обърнали внимание”, така премиерът обяснява факта, че Министерският съвет все пак е одобрил тази поправка на свое заседание. Дали са знаели или не са знаели какво точно пише в приемания от тях текст, също е отделен въпрос. Важният въпрос е, че поправката все пак е била приета.

Този случай не е прецедент. Също през миналата седмица Народното събрание създаде анкетна комисия, която да проучи мистериозната поява в Държавен вестник на текст от Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, който не е бил приеман от парламента и не е бил подписан от президента. Тези два случая повдигат изключително сериозни въпроси:

- Кой дописва законите в България?

- Чете ли някой внасяните законопроекти предварително?

- Кои звена от веригата се оказват уязвими за лобистки натиск?

- Кой носи отговорност, когато лобистка поправка все пак си пробие път?

И не на последно място: Докога ще бъде така?

коментар от днешния брой на в-к “Пари

снимка: Народно събрание

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване