06/01/10 07:50
(http://ivanbedrov.com/)

Министерство на всичките работи

От вчера защитата на чуждите инвестиции вече е работа на Министерството на вътрешните работи. Така пише в официалното съобщение на сайта на ведомството по повод операция “Мошениците”.

Премиерът и вътрешният министър често казват, че борбата с престъпността е най-сериозната антикризисна мярка. Така вече имаме отговори на два основни въпроса:

- Какво правите срещу кризата? - Провеждаме полицейски операции.

- Какво правите за чуждите инвестиции? - Провеждаме операция “Мошениците”.

Вероятно скоро ще дойде момент, когато МВР ще отговаря и на въпросите “Трябва ли възрастни жени да бъдат оплождани in vitro?” и “Колко да бъдат пределните разрешени лихви по кредитите?”

Разбира се, че активността на МВР е необходима и отдавна очаквана. Рекордното обществено одобрение доказва това. Гражданите искат да виждат арести и засега ги виждат редовно.

Прехвърлянето на рейтинг обаче е рисковано начинание. А в момента управлението точно това се опитва да направи - да прехвърли част от високия рейтинг на вътрешния министър върху останалите сфери. Затова беше измислено ключовото изречение, че арестите са най-силната антикризисна мярка. Затова и вчера МВР нарече поредната си операция “защита на чуждите инвестиции”. Тази стратегия няма да свърши работа.

Вместо да се опитват да постигнат непостижимото, управляващите могат да започнат с две малки стъпки:

1. Да пресекат опитите на своя некоалиционен партньор Волен Сидеров да задмине дори и най-добрите постижения в сферата на популизма. Предложението държавата да определя таван на лихвите е възможно най-подходящият пример за ляв популизъм. Вместо финансовият министър и гуверньорът на централната банка да се срещат публично със Сидеров, да изслушват лично предложението му и така да го легитимират, управляващите трябва да кажат само две думи: това е глупост.

2. Да престанат да обвиняват чуждия бизнес за това, че на отделни компании им е било позволено да злоупотребят с монополното си положение. Вместо да размахва пръст пред инвеститорите, властта може да се фокусира върху истинския виновник - контролните органи, които по неизвестни публично, но лесни за предполагане причини, са си затваряли очите.

Мислите ли, че чуждите инвеститори няма да забележат това? Защото, за да провежда МВР операции в “защита на чуждите инвестиции”, първо трябва да има инвестиции. Но вместо да покаже ясна и категорична позиция по важните въпроси управлението се опитва да зарази цялата икономика с въодушевлението от успехите на МВР. И да претвори в реалност един много стар виц: че МВР означавало “министерство на всичките работи”. Ако са решили да вървят натам обаче, възниква следващият въпрос: “А защо плащаме и на останалите?”

коментар от днешния брой на в-к “Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване