06/09/10 12:24
(http://desnite.eu/)

Когато едно министерство не работи, виновен е министърът

Еврокомисар Кристалина Георгиева направи онова, което по принцип се прави от политическите ръководители: събра проблемите в една система и постави в една обща картина решенията им. Това е начинът да се изясни – не само на хората, но и на самите управляващи – какво се прави и защо. Алтернативата е разпадане на управлението на боричкащи се помежду си различни ресори, напълно безполезни за обществото.

С няколко изречения Георгиева успя да очертае онази правителствена философия, която гражданството се умори да чака.

По отношение на кризата, тя изговори онази разумна линия на поведение, която е очевидна (но незнайно защо необяснена внятно) от месеци. А именно: че България, макар да трябва да съкращава разходи, все пак е в луксозната позиция да може да стимулира и търсенето – чрез завъртане на резерва в реалната икономика.

Това обаче е висш пилотаж, който в България е рядкост. За да не потънат освободените пари в каци без дъно, напомня еврокомисарят, те трябва да бъдат обвързани с решителни реформи. Колкото и пари да наливаш в нереформирани сектори, те никога няма да произведат резултат. Затова в здравеопазването, пенсионното дело и съдебната власт е наложително да се следва пътя, прокарван в образованието, където решителни – и спестяващи пари – реформи текат от години. Инак правителството просто няма правото да иска затягане на коланите; единственият начин то да добие това право е да каже на гражданите, по думите на Георгиева: „ние ще затегнем тези колани, но от това ще се получи по-добра държава”.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване