06/16/10 14:03
(http://komitata.blogspot.com)

Житейски опит и предразсъдъци



Много сериозно звучи заглавието за смешната история, която ми се случи тия дни.



Карам колата на автомивка, ръчна. Един от плюсовете на конкретната автомивка е, че може да си оставиш колата целия ден там, те я правят каквото я правят, после я слагат на техния паркинг и в края на работния ден можеш да си я прибереш. Другото положително е, че половината от миячите са цигани. Тук, естествено, трябва да ви кажа, че когато мога извършвам позитивна дискриминация по отношение на циганите – ако една услуга, при равни други условия (цена, качество) се извършва и от цигани, предпочитам тяхната услуга. Причината е тривиална – щом като е тръгнал да бачка, ми се струва, че трябва да го подкрепя. (имам и такава баничарница на път, и автомивките – и в двата бранша знаете, че етническият състав е шарен. Това не се отнася за услуги от типа на поставяне на плочки в баня, защото в общия случай условието „равни други условия“ е трудно постижимо.

Както и да е – искам да кажа, че подкрепям работещите :)


И тоя път колата ми я миха две момчета – единия беше циганин, другият – българин (или поне така изглеждаше).


Както знаете, пазарната икономика и неолиберализмът доведаха до един непостижим за съдебната ни система (поне засега) страничен ефект: освен, че се появиха автомивки, сервизи, хотели и тем подобни заведения, то вече с чиста съвест можете да си оставите разни багажерии в тях, когато си оставяте колата или стаята – без да се опасявате, че ще изчезнат. И това се дължи именно на свободната пазарна икономика в страната ни, и в никой случай не бих приписал този ефект на добрата работа на съдебната система или на МВР. Пък и спомнете си – кога хит беше песента „Дай си ми чистачките“ ? А? :) В момента тази песен е приятен спомен, но в никой случай актуален болезнен факт (това го припомням на всички любители на социализма във всичките му форми).


Та, освен разните дребни неща, в багажника на колата си карам един стар, силно неработещ акумулатор. Возя го вече втора година, защото ме мързи да мисля, къде мога да го утилизирам – аз съм съвестен гражданин и не бих го оставил на боклука, но пък и не знам къде да го предам. Та, возя си го в багажника вече доста време без да пречи на никого :)


Е, та какво значение има различният житейски опит и стихия при различните хора – взимам си колата от автомивката и цигането ми съобщава: „Бате, да знаеш, че в багажника има един акумулатор. Там си е“ :)


Усмихна ми деня :)



(никога, нищо не ми е изчезвало от колата, когато съм я оставял на автомивка, а и това не е първият ром, който ми мие колата, и искрено се надявам, че момчетата ще бачкат и ще имат работа. Както и никога, никой не ми е съобщавал, че в багажника имам акумулатор :)

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване