06/18/10 08:45
(http://ivanbedrov.com/)

Къде отива енергията

marathonДнес по обяд се очаква министърът на културата да подаде официално заявлението на България за членство в еврозоната. Към ранния следобед министърът на отбраната ще обяви новия размер на здравноосигурителната вноска, а по залез кметът на София ще открие новия светофар на кръговото в Роман. Подобни новини вече имат много добри шансове да попаднат в информационния поток и да изтекат от него, без изобщо да бъдат забелязани. Тук е така.

В края на седмицата, когато фигурите от изпълнителната власт тотално изместиха лицата на четвъртата власт от телевизионния екран, е време за равносметка. След като беше изслушан от парламентарната вътрешна комисия за размера на контрабандата, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заговори за намаляване на акциза върху цигарите. Според него увеличаването на акциза е причината за разрастващата се контрабанда и затова към края на финансовата година може да се помисли за намаляване на този косвен данък. Вероятно никой от колегите журналисти не се е усъмнил в думите на министъра и така се случи новината “Намаляват акциза на цигарите”.

На следващия ден очаквах финансовият министър да изнесе подробности по подготовката на обвиненията срещу “октопода”, по здравословното състояние на Алексей Петров и по проведените през последната нощ операции. Както вече знаете, останах си само с очакването. Вместо да задоволи информационния глад на публиката, финансовият министър се намеси в намеренията на колегата си и нарече намаляването на акциза “малко вероятно”.

В. “Труд” обаче публикува детайли от заседанието на правителството, които върнаха нещата в рамките на обичайното. Финансовият министър поставил условия за реформи в земеделието, за да подпише доклада за националните доплащания на фермерите. По принцип, който дава парите, винаги е в по-изгодна позиция да поставя условия и има това право. И също така по принцип реформата в земеделието е работа на земеделския министър.

Очакваме мнението на министъра без портфейл по тези въпроси, за да стане картината пълна. Неговото присъствие в правителството може все още да е необяснимо, но вече се оказва, че е заразно. И колегите му също като него започнаха да мислят на глас по въпроси, които изобщо не са им работа.

И после някои задават въпроса защо нещата не вървят така, както повечето хора биха искали. Отговорът е в енергията. Не им стига енергията. Когато сутрин отделиш един час за гостуване в някоя телевизия, а през останалото време се вълнуваш на глас от работата на колегите ти, напълно нормално е да не ти остане достатъчно енергия за собствената ти работа.

Няма нищо по-страшно за един екип от липсата на ясни правила и правомощия. И спазването им. Така елементарните задачи започват да изглеждат сложни. Всеки, който е управлявал поне двама души, знае за какво става дума.

снимка: manvsdebt.com

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване