06/22/10 15:06
(http://ikonomika.org/)

За една провалена система

Колкото и Бойко Борисов да отрича, явно има голяма офанзива към увеличение на данъците по всички фронтове.

Днес управителят на НОИ Христина Митрева сподели своето желание за значително увеличение на осигуровките. Иска й се да се увеличат двойно, но – засега – би била доволна и на увеличение от 6 процентни пункта. Като добавим и исканията на здравната система за увеличение на здравната вноска, резултатът е поне 10 процентни пункта по-високо облагане върху доходите. И това е само за начало, защото и двете системи имат по-големи "амбиции", за още по-голям дял от доходите на работещите.

И всичко това – за да закрепим провалената пенсионна (и здравна) система. Обаче, не може. Не 10, но дори и с 50 процентни пункта да увеличим данъците и осигуровките, пак не могат да се спасят тези системи. Моделът им е тотално сгрешен и трябва да се реформира из основи. Естествено, г-жа Митрева е от създателите на сегашния пенсионен модел и се опитва да го защитава, но вече е видимо и с просто око, че той не работи.

Иначе, приказките как нямало ефект от намаленията на данъците и осигуровките не се подкрепят от никаква статистика. Всеки път – абсолютно всеки път – когато са намалявани осигуровките и данъците, има очевидни положителни ефекти върху заетостта, доходите, инвестициите, конкурентността и събираемостта.



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 06/22/10 15:06 http://ikonomika.org/?p=4061
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване