06/29/10 23:45
(http://komitata.blogspot.com)

Мисия Ню Йорк или кой изяде бананите?

Спомням си една съветска комедия от самия край на комунизма, в която съветски шпионин, изпратен в латиноамериканска държава трябваше всеки ден да чака свръзката си в заведение в центъра на столицата и да яде банани, за да го познаят. В момента, в който свръзката наистина се появи, шпионинът беше развил фобия към бананите, защото беше ял банани няколко месеца на едно и също място.

Сетих се за тази комедия, защото тези дни в САЩ се разиграва нещо, което просто чака да бъде филмирано. В САЩ са арестувани 11 агенти на Службата за външно разузнаване на Русия, които са се домогвали до големите тайни на държавата. Цитирам ви избрано от статията в „Коммерсантъ“, особено пикантните моменти:

„Съгласно документите на ФБР, всички обвиняеми са получили задача „да се американизират максимално“, за да получат достъп към документите на администрацията на САЩ, а също и да „установят контакти с центровете на планиране и взимане на политически решения“

...

Както смята ФБР, всички арестувани са минали курс на интензивна подготовка, включващ обучение по чужди езици, работа със свързочни средства, методи за избягване на следене, използване на шифри, невидими мастила и тайници. Групата, задържана в един от районите на Ню Йорк, по данни на контраразузнавачите, понякога е използвала „морзовата азбука“. Всички останали са предпочитали по-съвременна техника: тайните кодове се записвали в компютърни изображения и открито се качвали в общодостъпни сайтове или са се пращали по електронната поща. В компютрите, иззети от дома на Доналд Хисфилд, агентите на ФБР са открили отчети за разходите на разкритите агенти: „Получени от Центъра $64 500. Доход $13 940. Разходи: наем $8500, комунални услуги $142, телефон $160 изплащане на лизинг за автомобили $2180, бензин $820, образование $3600, разходи във Франция $1000, медицински услуги $139, за адвокати са похарчени $700, за храна и подаръци $1230, за електронната поща и консумативи за компютрите $460, за бизнес $4900, за пътуване до срещата $1125“

Както се вижда от документите на обвинението, „Центърът“ нееднократно е напомнял на нелегалните за това, с каква цел са изпратени зад граница. „Вие бяхте изпратени в САЩ в дълга служебна командировка, – се казва в шифрованото съобщение. – Вашето образование, банкови сметки, коли, къщи – всичко съществува за една цел: изпълнението на главната задача. Да се намерят и установят връзки в политическите кръгове и да се докладва за това в Центъра.“

...

Свръзките на агентите са ги снабдявали със средства при лични срещи. Така, на 6-ти юни 2009-та година камерите за външно наблюдение на жп гарата North White Planes са зафиксирали среща на Мърфи с човек, наречен в документите „сътрудник на руските правителствени структури №3“. Те се срещнали на стълбите, агентът за секунда си отворил раницата, а минаващият наблизо ловко пъхнал в нея обемист найлонов пакет. След няколко месеца Мърфи предал част от получени пари на Зоттоли. Както следва от прехванатата от ФБР радиограма, страните е трябвало да обменят следните фрази: „Извинете, а не сме ли се срещали в Бангкок през април миналата година?“ – „Не знам за април, но в Тайланд бях през май същата година.“

...

Минимум двама от заподозряните, както следва от материалите по делото, са били задържани след като с тях са встъпили в контакт агенти на ФБР, представящи се за сътрудници на посолството на Русия – шпионите приели контакта и дори се съгласили да сложат исканата информация в тайника, указан от агентите на ФБР.



Значи да уточним. Русия харчи грамадни пари за да обучи агенти, да ги изпрати в САЩ и да им създаде нови самоличности. Пристигат агентите в Америка, 10 години се „американизират“ харчат и си живеят живота. Шефовете в Москва напомнят много пъти, че агентите не са в отпуска, и че парите им са дадени с цел, а не за лайф. Накрая агентите с 10-годишен стаж и специално обучение се хващат на въдицата на ФБР (като че ли никога не са били обучавани на кого точно да вярват и на кого не). Отделно, си играят с невидими мастила, тайници и морзова азбука.

Да, и най-сериозното обвинение е в „пране на пари“, което означава, че дори не са могли да си легализират приходите като хората... Смях.

Това се случи точно след като Медведев си тръгна от Калифорния, с намерения да строи нова Силициева долина близо до Москва. Не много деликатно ФБР показа какво мисли за руските си колеги и за смешника Медведев. Индиректно и Обама излезе смешен, че взима насериозно такива хора.

Радан доста реалистично си е представил нещата в този националноотговорен сектор.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване