06/29/10 08:40
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Мирният план на Либерман: изгонете арабите

В своя статия Джонатан Кук (журналист и автор, базиран в Израел, чиито публикации намират място в Guardian, Observer, Times и Le Mond Diplomatique-личен сайт) пише за т.нар. мирен план, предложен от израелския външен министър Авигдор Либерман, според когото арабските граждани на Израел трябва да напуснат страната, да им бъде отнето също и гражданството.

Крайно десният молдовец  Либерман предложи този план, наречен от него „проект за резолюция по конфликта“, като изтъкна, че се изисква палестинското малцинство да бъде изкарано извън страната и гражданството им да бъде отнето, а населението да бъде преместено „извън бъдещите граници на Израел“.

Тези граници явно не са определени. Все пак още Бен Гурион казва, че една нова нация, като еврейската, не може да се ангажира с граници, защото не знае докъде ще стигнат. Джонатан Кук продължава:

Либерман обвинява около 1,3 млн. палестински граждани на Израел, че действат срещу срещу Израел, като техните лидери „активно подпомагат тези, които искат да унищожат еврейската държава.“

Лидерът на Yisrael Beiteinu заяви в кампанията си на изборите миналата година, че „ако няма лоялност, няма гражданство“.

Това добре. Но след това той предложи пакет от законопроекти, които да изискат правила, чрез които да се проверява лоялността към държавата. Една наистина расистка мярка. Според Михаил Варшавски, основател на Alternative Information Centre, това ще доведе до разцепление вътре в Израел, като общественото мнение ще се оформя за или против всичко това.

Другото му предложение е да бъдат продължени заселническите строжи в Западния бряг на р. Йордан. Според Джонатан Кук, Израел може да изпадне във вид международна изолация заради последните събития от войната в Газа миналата година до днес -нападението над флотилията. Още повече влошаването на отношенията с Турция влияят сериозно на световната общественост спрямо мнението за Израел и неговата политика.

Още повече, премиерът Нетаняху все още не е дал отговор дали след изтичане на споразумението за спиране на строежа на заселнически селища в Западния бряг, те ще бъдат пуснати отново или не. А отговор е нужен, още повече днес. Цялата статия на Джонатан Кук, прочетете тук.

Вижте:


Публикувана на 06/29/10 08:40 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/06/29/5647/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване