07/03/10 12:31
(http://komitata.blogspot.com)

Отново за библиотекарите и пиратите

Днес гостувах на предаването 5400, което се излъчва по TV7. Прави се на запис, така че ще можете да ме видите в ефир утре 4-ти юли , неделя, от 17,00 часа ;-)

Темата беше отново читанка.инфо, а събеседник ми беше една сладкодумна госпожа от издателство "Кръгозор".

Водещите са трима младежи, с не особено голям опит, които се оставиха госпожата да ги омае, и трябваше малко скандалджийски да се обаждам отстрани, за да взимам думата, иначе така и нямаше да ми я дадат.

Предаването се снима извън София, в Нови Хан. Това пък е подарък от неразумния строителен бум в София, който направи неизгодно чисто финансово ползването на студиа в София, а задръстванията винаги заплашват с провал директните предавания.

Моето мнение, синтезирано (не съм сигурен, че успях да кажа всичко): Книгата в електронен вид и книгата във вид на книжно тяло са два различни продукта и тази разлика се признава както от собствениците на права (които се опитват да продават отделно права за електронни книги и за традиционни книги), така и от издателите, които влагат доста труд и средства, за да превърнат един текст в готов за продажба продукт.

Дори ужасно ретроградният Закон за авторското право и сродните му права дава възможност на "общодостъпните" библиотеки да разпространяват авторски материали без да дължат такси за авторски права. За съжаление, материята, посветена на библиотеките в българския закон е също толкова ретроградна и неадекватна. "Общодостъпна библиотека" е нещо, което съществува само в този закон, докато "публична библиотека" е полудържавна структура, функционираща под контрола и с помощта на министерството на културата, както е обяснено в закона за публичните библиотеки и, разбира се, не отговаря на съвременното положение.

Ако сравним библиотеките и книжарниците преди повече от 20 години, те бяха горе-долу равностойни - предлагаха едни и същи книги на два различни режима и бяха еднакво достъпни за потребителите. В момента книжарниците са навсякъде в интернет, има сигурно стотици места, в които могат да се купят книги на български, а библиотеките са силно онеправдани, и само ентусиазмът на доброволци поддържаше съвсем малко на брой места, където може да се чете, т.е. читанка.инфо е едно от тези места, тя е ОБЩОДОСТЪПНА БИБЛИОТЕКА.

Наистина, законът може да се тълкува по много начини, но в една демокрация, за разлика от комунистическия режим, законът (би трябвало) да се тълкува в полза на гражданите и техните права.

Лобистите в България са много силни и използват ГДБОП като мутри, сплашващи конкуренцията.

В крайна сметка, делът на авторския материал в крайната цена на книгата е много малък (не повече от 5%). Това означава, че за да получат авторите, преводачите и художниците същите хонорари както досега, не е необходимо книгата да струва повече от 50стотинки до 1 лев. А ако имаме само текста в насипен вид, може би и двойно-тройно по-малко.

Време е капитализмът да настъпи и при книгоиздаването и цената на книгата да се определя на пазарен принцип - като компромис между търсенето и предлагането. И е време това да се случи в световен мащаб.

Битката тепърва предстои, но ще трябва да се преборим.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване