07/12/10 12:15
(http://www.stancianegra.com/)

Операция "Перестройка" - 20 години по-късно


Тези дни се навършиха 20 г. от първите уж свободни (и безогледно фалшифцирани) посткомунистически избори в България.
Събраха се, хапнаха, пийнаха и се снимаха за спомен. Отбелязаха края на първия етап от операция "Перестройка", планирана и подготвена в Москва още от средата на 80-те. Целта е проста - управляващата прослойка да запази позициите си в предстоящата трансформация от планово към пазарно стопанство. За целта се създава камуфлажна опозиция, която да удволетвори надеждите на народа и формалните изисквания на Запада за демократизация, като в същото време икономиката и финансите остават изцяло в ръцете на бившата партийна номенклатура и репресивен апарат, под прикритието на "нов капиталистически елит". Свидетелства и документи как точно ни се случи случката има достатъчно.

От една страна, структурите на КГБ и на Международния отдел на ЦК създават множество „смесени дружества”, така да се каже, за търговски цели с „приятелите” от Запада; от друга страна, под прикритието на нов закон за кооперациите, политико-икономическата номенклатура заграбва държавната собственост и все повече се смесва с „икономиката в сянка”.
Към средата на 1990 г. явлението става повсеместно, като засяга почти цялата страна и служи най-вече за „изпиране” на партийните пари, както и на парите, откраднати от държавата, и за тяхното прехвърляне в западни финансови институции.
Както пише Е. Новиков, бивш сътрудник на международния отдел на Централния комитет:
„През август 1990 г. апаратът на Централния комитет издава свръхсекретен документ под наименованието „Бележка” (23 август 1990 ), с който се предлага мащабно проникване на партийния елит на световните финансови пазари...”Бележката” е представена на депутата и зам. генерален секретар Ивашко, който одобрява съдържанието и и казва: „Всички партийни кадри, на които са били поверени тези търговски дейности, трябва да се заемат със задачата да изучат търговията. Те следва да използват диксретни методи и анонимни средства, за да не се прави каквато и да е връзка между тези дейсности и Централния комитет.”
В началото на септември 1990 г. секретариатът на ЦK приема тайно решение, което осведомява, че за да се запазят необходимите партийни структури, те бързо трябва да бъдат интегрирани към световните финансови пазари...В края на 1990 ЦК започва да създава търговски банки с цел да се изперат парите на партията. Три от тях се намират в Москва...По места други представители на партийния елит слагат ръка на банки, които използват като основа на търговски предприятия. Общо Централния комитет и областните партийни групировки създават неколкостотин акционерни дружества.”
из "Измамата на века: операция "Перестройка" на Владимир Буковски


"Както ние, така и съветските колеги срещат определено затруднения в намирането на прикрития за разузнавателна дейсност във връзка с новите политически и икономически реалности в страната. Общата констатация и на двете делегации бе, че трябва да се търсят нови прикрития и най-вече по линия на частните фирми, смесени фирми, собствени (финансирани от разузнаването) фирми, културните връзки с чужбина и пр."

относно посещение на делегация на НРС в Москва
25.09.1990




"Сега у нас се провежда коренна реформа. Както се изразяваме, ние отиваме към следната схема - отгоре на общественото развитие е социализъм, а долу е капитализъм. Да видим какво ще се получи от тази схема. Ако тя се потвърди в живота, това ще бъде много добре, тъй като ще разговаряме с вас на един език."

Тодор Живков, 04.04.1987 , Бон, замък "Гимних"

Прочетете внимателно изложението на другаря Стоян Овчаров (един от разработчиците на схемата в България), говорещ за "бъдещето, което започва всъщност сега" , като имате едно на ум, че т.нар. "независими стопански субекти" са именно така добре познатите ни посткомунистически "капиталисти", излъчени от редовете на ДС и Партията .

Публикувана на 07/12/10 12:15 http://www.stancianegra.com/2010/07/20.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване