07/14/10 07:00
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

На ресторант със саудитци

Ако идвате в Сирия през юли и август ще видите задължително огромни джипове, прекосяващи територията на страната и спират най-вече в големите градове и курорти. Това са местните гастарбайтери – сирийци и ливанци, които работят в С. Арабия и емирствата, най-вече Дубай и Абу Даби. Компания им правят и доста кувейтци и саудитци, които летните месеци прекарват в Сирия.

Подобно на турците или българите, които работят в Европа, много сирийци отиват в емирствата, за да печелят повече пари. Връщайки се през лятото те обикновено довършват или започват строеж на къща, купуват нови коли, общо казано си вдигат жизнения стандарт. Не е тайна, че между сирийците и хората от Залива има негласна вражда. Често пъти се случва в кувейтчанин да не даде работа на сириец само защото е от Сирия. Това предизвиква нерядко напрежение между жителите на Залива и тези от Ливан и Сирия, които не е тайна, са основният контингент от  преподаватели, инженери и архитекти в Залива.

Вчера бяхме на ресторант Bloudan Paradise в курорта Блудан. Той се намира на около 40 км от Дамаск. От едната страна се виждат планините на Ливан и гледката е невероятна. В тази местност има изобилие от подпочвени води, като една от известните марки минерална вода Boukein се бутилира наблизо. Населението е смесено- християни и мюсюлмани- като често ще виждате църкви. Пътят и добър и минава през скалисти местности. Почти през цялото време ще се редуват къщи поради силната урбанизация. Строителството е ниско – най-високите сгради са хотелите в района. Често ливанци идват тук, както и дамаскини, които в свободния петъчен ден идват със семействата си, за да отдъхнат на хладно. Веднага ще усетите разликата в температурите. Тук ветровете са доста по-силни.

В Блудан и следващото селище Забадани (вероятно е палестинско селище, ако се съди по името) често срещахме коли с дубайска и кувейтска регистрация. Това са точно хората, които се връщат летните месеци. Те се виждат веднага – скъпи, огромни джипове, които им трябват, за да прекосят огромното разстояние от емирствата до Сирия. Някои почти не спират, тъй като пустинята прави тежък прехода.

Блудан си е курорт и тук се намират доста ресторанти. Повечето са огромни, нашият Bloudan Paradise не прави изключение. Побира няколко стотин души едновременно. Гледката е невероятна, тъй като се намира на връх над селището. По-долу ще видите фермите, където се отглеждат кайсии и ядки.

В ресторанта веднага се набиват на очи кувейтчаните и саудитците. Сирийците ги търпят единствено заради парите им (нещо подобно на гърците в Сандански). Често съм чувал грозни думи срещу саудитците. По-крайните националисти в Сирия са на мнение, че трябна да бъдат спирани още на границата. Но парите не миришат и това се вижда и тук. За пример мога да посоча проектът за бизнес парк 8th gate край Дамаск, който се спонсорира от емирствата, както и множество вилни зони в квартала Яфур.

В ресторанта бе пълно с хора. Жените могат да се познаят от кой район са по начина на забраждане. Всяка държава има свой стил, както и всеки район. Сирийките ползват най-вече кърпи за главата. Саудитките се покриват изцяло в черно. Иранките имат подобни на шалове кърпи, които премятат на една страна, а дубайското забраждане е много типично и красиво.

Тук е мястото да ви кажа за някои символи от етикета при арабите. Може би сте чували, че масата и хлябът са свещени в тази част на света. Обидата към тях е равносилна на обида към дома и гостоприемството. Така например, ако сте гостенин и вдигате наздравица с домакина, трябва да чукнете чашата си с горния край в долния на неговата чаша. Това показва уважение и приятелство. Ако обърнете чашата си на масата, това ще покаже на домакина, че не сте доволен. Много лош знак е, ако поставите наргилето си на масата. Това се счита за обида към целия дом.

Ако сте в района на Блудан и Забадани задължително посетете бедуинските поселения в планината. Ще ги видите от далеч – палатките им се отличават на фона на песъчливите скали. Те са много интересни. Една част от тях продават мед (доста вкусен и интересен като вкус), други ядки, обработени по различни начини. Ако харесвате нетрадиционни изживявания обядвайте при бедуините. Те приготвят невероятно овнешко и традиционни ястия от пустинята. Пътят до тези места е малко по-лош, но си заслужава преживяването.


Публикувана на 07/14/10 07:00 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/07/14/5701/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване