07/17/10 05:53
(http://asenov2007.wordpress.com/)

БАТКО ЩЕ НИ ДАДЕ ЕВТИН ГАЗ! АМА ДРУГ ПЪТ

Радио SBS, Мелбърн, Австралия – разговор с Пламен Асенов, политически коментатор на SBS за България

16.07.10

/Виктор/ България е първа по злоупотреби с европейски пари сред всички 27 държави, членове на Евросъюза – това показва разпространен преди дни доклад на Европейската комисия на тема “Защита на финансовите интереси и борба с измамите през 2009-та година”.

От общо 354 разкрити злоупотреби с евросредства на България се падат цели 68, като най-сериозно е засегната земеделската програма САПАРД. Това дава основание на комисията да заключи, че националната система за борба с измамите в България сериозно куца.

По принцип се смята, че тези негативни резултати се дължат основно на действията на бившето социалистическо правителство, за което е известно, че, особено през последните месеци на управлението си, извърши редица незаконни или на ръба на закона операции в различни сфери, свързани с имоти и финансиране. По този повод прокуратурата вече повдигна обвинения срещу някои бивши министри, заместник-министри и други хора на високи позици при управлението на Тройната социал-либерална коалиция.

От три дни и самият бивш министър-председател Сергей Станишев, който вече  месеци наред е обект на разследване от страна на прокуратурата, има официално повдигнато обвинение. То обаче не е свързано с финасови злоупотреби, а е заради неправилна работа със секретни документи, при което от Министерския съвет и  кабинета на премиера са изчезнали общо 7 доклада на Държавната агенция за национална сигурност. Дори съдът да признае за виновен бившия премиер и сегашен лидер на лявата партия БСП обаче, както се разбра, най-вероятно той ще се размине с присъда за административно нарушение и някаква глоба.

В същото време пък стана ясно, че по отношение на най-съмнителните стъпки на предишното българско правителство, онези, свързани с енергийната тема, а оттам и със задълбочаващата се зависимост на България от Русия, прокуратурата няма да предприема никакви действия, въпреки че премиерът Борисов преди няколко седмици поиска преглед на договорите да бъде извършен. И това няма да се случи не защото изведнъж е станало ясно, че договорите са перфектни, а защото самото правителство на сега управляващата партия ГЕРБ изведнъж обърна позицията си по отношение на руските енергийни проекти на 180 градуса и от техен колеблив противник се превърна едва ли не в убеден привърженик.

- Пламен, миналата седмица говорихме по тази тема и според теб тогава беше все още твърде рано, за да се каже ясно каква е причината за рязката смяна на правителствената позиция. Сега вече дойде ли времето за това? 

- Не съм сигурен, Виктор, че някога изобщо ще разберем каква е причината ГЕРБ и премиерът Борисов изведнъж да се отметнат от общо взето правилната пътека, по която бяха поели, що се отнася до руските проекти. В момента кабинетът и – пак нарочно ще добавя – лично премиерът Борисов, са заети с нещо като ПР кампания. С нея те се опитват да внушат на обществото, без обаче да го казват директно, че това обръщане е станало заради възможността при водените в момента преговори за цената на руския газ за България да бъдат постигнати някакви сериозни отстъпки от руска страна. Внушението като цяло е следното – ние ще им дадем възможност да изграждат техните проекти в бъдеще, а те ще ни направят сериозни отстъпки в цената на газа сега.

Това внушение обаче не се изговаря директно поне по две причини. Първата е, че изобщо не е нормално търговските преговори за цени на дадена суровина между две икономически дружества от две суверенни страни да се обвързват пряко с преговори за изграждане на някакви промишлени обекти, водени от съвсем други дружества. Независимо, че и в двата вида преговори има силно държавно участие и силен обществен интерес.

Втората причина е, че самото внушение не е истина. Защото графикът на преговорите показва съвсем обратен ред – първо България ще подпише тъй наречените пътни карти, тоест, практически обвързани договори с Русия за изграждане на газопровода “Южен поток” и АЕЦ “Белене”, а цените на руските газови доставки ще се обсъждат още известно време, може би дори до към края на годината. И не се знае как ще завършат, въпреки изразяваните в момента надежди от българска страна и многозначителното мълчание от руска. 

- Пламен, по всичко личи, че отношенията с Русия, гледани през енергийната призма, според теб са ключови за българското развитие. Не се ли преекспонира обаче темата напоследък и не засенчва ли други важни теми – например измамите с европейски средства, които пряко засягат еврочленството на страната? 

- Истина е, Виктор, че аз следя отблизо отношенията с Русия, но в мнението си, че това е ключовата за България тема, нито съм сам, нито съм първи. Много водещи български и чуждестранни експерти както по енергетика, така и по политически отношения, смятат въпроса за главен.

Само ще изброя най-важните основания за това. Първо – от развитието на тези отношения пряко и в немалка степен зависи общото икономическо положение на България.

Второ, без да обяснявам подробно – от това зависят също някои личностни и обществени трансформации, които трябва да се реализират тук, за да е адекватно българското общество на новото си положение като независима европейска нация и да се отърве от психиката си на руски васал.

Трето, което е неизбежно свързано с второто – фактът, че като говорим за злоупотреба с европейски средства, значи говорим за българска форма на престъпност, осъществявана на практика по руски модел. Този модел ще видим както в сериозното участие в схемите на политици и управленци от високите нива, така и в доскоро широко разперения над главите на престъпниците политически чадър. Ще го видим в тяхното самочувствие на недосегаеми олигарси. Ще го видим в парализата на правораздавателните и правоохранителните органи, които веднага и доброволно спират да работят по някоя престъпна схема, щом видят, че пряко или косвено в нея са намесени политически интереси на управляващите в момента, независимо кои са тези управляващи.

Всичко това, а и много други неща, свързани с темата, са точно копие на кагебисткия стил на управление в Русия, само че пренесени в почвата на българската, до голяма степен псевдодемократична, система.

Четвъртият аргумент за ключовата роля на българо-руските отношения е, че от тяхното развитие пряко зависи и позицията, която страната заема и ще заема занапред сред другите европейски държави – дали ще я търпят с погнуса в общото семейство или всички ще знаят, че могат да разчитат на нея.

Казаното не означава, че се опитвам да омаловажа сериозността на изнесените от Европейската комисия данни за кражбите на европейски средства, които ние тук реализираме. Напротив. Но все пак се вижда, че напоследък има някакви опити това положение да се промени. Дали и доколко те са успешни най-реално ще отсъдим по доклада през следващата година. 

- Може би наистина нещо в тази посока се променя, ако съдим по факта, че най-после, след години протакане, българският съд излезе с присъда за Марио Николов, считан за едно от главните действащи лица в най-голямата българска измама с европейски средства….. 

- Така е Виктор, присъда срещу Николов има, но мнозина други, замесени в същата  схема, на практика се отърваха. Все пак усилията на управлението на ГЕРБ в тази посока трябва да се отчетат. Засега поне те дават вид, че наистина се опитват да премахнат политическия чадър над извършителите на различни престъпления или нарушения от всички нива.

Представители на опозицията, но и мнозина коментатори на по-независими позиции смятат, че в една или друга степен това е привидно, че ГЕРБ в момента просто преразпределя икономическите територии в своя полза и докато процесът не завърши, има интерес да създава в обществото впечатление, че играе честна игра.

Трудно е в момента да се прецени и да се каже категорично дали едното или другото положение е по-близо до истината. При всички случаи обаче дори ГЕРБ само да дава вид, че си играе на въвеждане и спазване на демократични правила и принципи, това би било полезно за българското общество. Защото неведнъж е отбелязвано от изследователи на демократичните системи, че демокрацията не се състои от благи намерения, а от игра по правилата.

В този смисъл аз не споделям разочарованието на някои хора тук, че бившият премиер Сергей Станишев дори да бъде осъден, след като в сряда му бе повдигнато официално обвинение от прокуратурата, най-вероятно ще се размине само с глоба. За каквото нарушение е хванат – за това да бъде осъден. Така е правилно. 

Не че принципно не ми се иска да видя бившия премиер зад решетките, напротив, според мен има много посоки, в които той би трябвало да бъде разследван, а непредпазливата работа с класифицирана информация, за която е обвинен, е само върхът на айсберга. Но това е лично мнение, а доказателствата в съда са друго нещо. Просто – такива са правилата на демократичната игра и по-добре да играем нея, отколкото онази, другата, която вече изпитахме на гърба си и от която гърбът ни боли повече от 20 години.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване