07/29/10 07:01
(http://ikonomika.org/)

Обратен резултат (или за негативите от отлагането)

Идеята на правителството е да вдигне възрастта/стажа за пенсиониране и да намали привилегиите за ранно пенсиониране за отделни групи (полицаи, военни и пр.). Т.е. идеята е ефективната пенсионна възраст да се вдигне, за да спести пари бюджетът.

Обаче, се получава точно обратното. Много се приказва за вдигане на възрастта и премахване на привилегиите – но нищо не се прави на практика. А дори да се направи, ще влезе в сила след една година или повече. Което дава стимул който може да се пенсионира още сега, вместо да чака промените, които ще затегнат условията.

И това се случва – с над 22% се е увеличил броят на пенсионираните през първото полугодие. Военните и полицаите масово се пенсионират, а и не само те. Което автоматично натоварва още повече пенсионната система, натоварва и други бюджети, тъй като на полицаи и военни се плащат по 20 заплати при пенсиониране (друга необяснима привилегия). 

С други думи, многото приказки за вдигане на възрастта и същевременно отлагане на промените водят до увеличаване на бюджетните разходи. Точно обратно на целта.

Този процес ще се засилва тепърва и нищо чудно с т.нар. "пенсионна реформа" на правителството то да издъни бюджета за 2010 и 2011 вместо да го закрепи. Така се случва когато не се мисли предварително, а промените постоянно се отлагат.



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 07/29/10 07:01 http://ikonomika.org/?p=4273
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване