08/05/10 12:38
(http://eneya.wordpress.com/)

„Шибан народ“ и некомпетентност

Това е най-забавното аудио, което съм чувала от известно време. Просто е уникално. Не се случва толкова често да се чуе в ефир от министър как ние сме „шибан народ“ и имало завист към колегата, който бил направил откритието.
Откритието обаче е направо епохално, намерили са костите на Св. Йоан предтеча. След като на споменатите останки е хвърлен един поглед, изводът е бил неоспорим. Той ще е. Пише си. А след като го пише, значи е вярно. Нали????

Някои от по-разумните люде предпочитат първо да се докаже, Йоан ли е, не е ли Йоан, естествено, че ще бъдат наречени завистници. Понеже е толкова престижно да разтръбиш, че си направил откритие и след две, три, пет седмици, да трябва да си признаеш как си прибързал и си сгрешил, правейки се на глупак ДВА пъти, това е толкова завистливо. Ако бяха завистници просто щяха да си замълчат и да го оставят да се обеси сам. Създава такова усещане за професионалност…

Да наречеш хората, които са поне малко критични към строго научна тема, шибани, е начинът, по който работи науката в България явно. Междувременно, критичността към всяка една тема в науката, е начинът, по който тя се развива. Вярваш на неоспорими доказателства, а не само на косвени такива. Препоръчвам на министъра да се придържа към нещата, от които разбира, които не съм много сигурна кои са, защото като му гледам досегашните изпълнения, май професията му е шут, ако е така, значи е перфектен, но защо ли тогава получава депутатска заплата?

Възхити ме полетът на мисълта „те не са знаели какво има закопано там“. Точно така, никъде не се записвало къде, какво има, Църквата изобщо не води списъци кое, къде е. Никога. Още по-смайващо е „те нямат причина да лъжат“. Освен ако Б. Димитров наистина не вярва, че хората в миналото са били някакви съвършени създания, които не лъжат, не мамят и не се самонавиват в дадени теми (подсказка, нещо много типично точно за споменатата епоха са процъфтяването на фалшиви мощи, тръбенето от църкви, че имат тези или онези мощи, което е една от причината да има десетина черепа в различни църкви на уж един и същ светия или просто насълзяващ очите наивитет и глупост), трогателната му вяра е просто умопомрачителна.

Невероятният такт, с който Божидар Димитров реагира на напълно нормалното желание да се провери дадена информация, преди да се прави обществено достояние, води до интересни изводи за уменията му като министър също. Просто си го представям да започне да псува някой чужд политик, задето не се съгласява безпрекословно с него. Изтръпвам като си представя как започва да реди например посланика на Америка/Франция/Италия/Белгия. И докато „овчарчетата“, както благо ги нарича министъра, археолозите, които призовават към малко професионалност, да може да бъдат наплашени, стреснати или тормозени от министъра и подобните му, това в никакъв случай не важи за останалите.

В светлината на това изпълнение и предишните, заради които заслужи призванието „министър без портфейл“ (а от днес и любвеобилновото, „шибан министър“), аз лично се надявам, че Божидар Димитров ще направи правилното нещо и ще си подаде оставката. Неспособността за трезва преценка, покъртителна наивност и доверчивост, комбинирана с агресивност и неспособност за мислене преди да говори ме кара да смятам, че е неспособен да заема поста на министър и да изпълнява адекватно задълженията си.

Да наречеш народа, на който трябва да служиш „шибан“ говори за определен начин на мислене, който аз, като избирател и поданик на държавата не искам да виждам и не искам от него да зависи добруването ми.

Нервната Акула коментира какво се е случило след като са намерили мощите и колко точно пари се потрошават в името на нещо, което дори не е сигурно, докато междувременно Народната Библиотека е близо до срутване, Асен Генов коментира реакциите на медиите, които както винаги спят под някое зелево листо и сънуват за нови геройства, които да отразят, спец операции проведени срещу страховити органиации от типа на онлайн библиотеки, Дневник (Само на овчарчета ще ми станат), пък ни разказва за следващата агресивна, заплашителна и неадекватна част от епопеята, която Божидар Димитров представлява. Там е сърцераздирателният коментар как „не знае кои са тия анонимни археолози“, което е напълно логично, защото ако ги знаеше, нямаше да бъдат анонимни, по принцип анонимен означава точно това, о, гений на злото.


Filed under: абсурдно, култура уж Tagged: "културно", "шибан министър", България, Йоан Кръстител, абсурд, агресия, видео, заплахи, изцепка, критичност, министър, министър Божидар Димитров, министър без протфейл, мощи, неадекватност, откритие, политик, разкопки, шибан народ
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване