08/10/10 07:22
(http://velqn.com/)

София дишала. Да, ама не.

Софиянци и гости на София – радвайте се – София диша! Общината стартира проект София диша и за три поредни недели ул. Цар Иван Шишман  ще се превърне в пешеходна алея, на която ще бъдат разположени творчески работилници и прочие. Идеята е да се повдигне гражданска дискусия относно зелена София, щото зеленото не е само цвят, за въздух в София, щото нашия си е по-чист от московския, ама пак е мръсен, за шума и за колите.

Признавам си, идеята на общината е страхотна, та затова си позволявам няколко творчески съвета към тях, така де, съвсем приятелски.

1. Представете си, че се прибирате пред блока си и възнамерявате да оставите колата пред него, за което заплащате. Бум, няма паркинг, София диша. Три седмици замеряш платени паркинги с пачки или караш колата в съседния квартал. Затова предлагам Столична Община да затвори улица Московска. Да – улица Московска! Тя е перфектната улица за целта. Дълга, права, павирана на места и обградена с хубави сгради и тук там зеленина.

2. Предполагам, че който не си премести колата сам ще бъде подпомогнат от услужливите работници на центъра за градска мобилност. Да, това са приятелите на човека-паяк. Та именно с наказателните паркинги е свързана и следващата ми препоръка. Нека Столична Община разкара всички коли оттам и направи едни огромни игрища за народна топка, волейбол, джит бол, футбол и не на последно място – картоф. Всички деца неимоверно много ще се зарадват да си припомнят какво е това да играеш на огромна площадка. Да, от асфалт, ама площадка. Сега такива почти няма пред блоковете, защото са превърнати в платени паргинги или на тяхно място са се образували заведения или други екстри.

3. Последната ми препоръка към Столична Община е най-приятелската. Приятели, спрете да се занимавате с временни акции и започнете да се занимавате с нещо дългосрочно и сериозно. Колко проекта имаше за превръщане на река Перловска в зелена зона? Колко мъртви и оградени с метални огради места има в София? Защо не си представите как вие ще се чувствате, ако някой се опитва да ви направи предблоковото пространство пешеходна зона?

Разберете, за някои това е центъра на София, за други, това е просто предуличното/предблоковото им пространство.

И най-важното: пешеходни зони трябват, но трябват и подземни паркинги, обществени паркинги, а не това, което се случва в момента. Пълен хаос в центъра, и милиони батмани с жълти жилетки, които се опитват да въдворяват ред събирайки пари за градската мобилност.

ps. 4. И понеже ви харесвам последната идея е бонус – нека драгата Столична Община да провери приходите/разходите на общинската фирма Паркинги и Гаражи и при възможност част от печалбата да се инвестира в изграждането на подземен паркинг под св. Седмочисленици.

Публикувана на 08/10/10 07:22 http://feedproxy.google.com/~r/velqn/~3/d12ydaVHbwM/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване