08/13/10 11:42
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Унищожаването на християнски паметници в Айн Карим от израелските власти

В декларация на Севастийския архиепископ на Йерусалимската православна патриаршия митрополит Аталлах Ханна се казва, че общинската окупационна управа на Йерусалим са унищожили и заличили древни християнски паметници от византийската епоха, открити в района на Айн Карим в града по време на разкопки, извършвани от окупационното управление на археологическите паметници. Окупационната общинска управа в координация с Министерството на туризма строи магазини върху развалините на археологически паметници, разрушени след разкриването им в парцела срещу извора на Дева Мария, смятан за едно от най-свещените места от християните в Палестина и посещаван годишно от около 1 млн. туристи, а районът е обявен за историческа забележителност още от времето на британския мандат. Адвокат Кайс Насир, преподавател по регулационно строително право, разкри подробности за заличаването на християнските паметници и плана за строителство върху тях – на това място ще бъдат построени незаконно магазини на общината. Съгласно декларацията, издадена на 29 юли, адв. Насир подчертал, че ционисткото министерство на туризма и Йерусалимската община отказали да съхранят паметниците и да ги превърнат мястото в археологически обект, отворен за посещение.

Насир разказва: „По време на срещата, която проведох преди няколко дни с контролния орган, наблюдаващ разкопките, в присъствието на шефа на Управление Археологически паметници в града, стана ясно, че първоначалните разкопки са показали наличието на важни останки, датиращи от византийския период в Айн Карим, пряко свързани с извора на Дева Мария.”

В периода от юли 2009 до февруари 2010 Управлението на археологическите паметници провежда разкопки на срещуположния парцел на извора на Дева Мария и разкопките показват наличието на водоем с размери около 25 кв. м и дълбочина около 2 м, свързан с три тръби за вода, водещи непосредствено до извора на Дева Мария.

Според обяснението на Управлението на археологическите паметници откритите останки представляват цялостна водоснабдителна мрежа на района, която разчита на извора на Дева Мария и на водоема и каналите от времето на Византия – за това се съди по начина на строителство и облицовката на водоема, които са типични за византийската епоха.

Като първа реакция митрополит Аталлах Ханна каза: „Остро осъждаме и заклеймяваме това отвратително престъпление, извършено спрямо християнските паметници в Айн Карим, смятан за родно място на Св. Йоан Кръстител и неговото семейство, а в него известно време е живяла и Светата Дева.”

По-нататък в своето изявление за „Ал-Джазира.Нет” той проследява „извършеното от властите отвратително престъпление спрямо християнските паметници и опита за заличаване на християнските черти на това градче, което се посещава годишно от над 1 млн. туристи и поклонници, които разглеждат неговите религиозни забележителности.”

Митрополитът предупреди за опасността от ционистките действия и призова всички институции за религиозни и човешки права да се противопоставят на това ново престъпление, което се прибавя към списъка с престъпления, извършени от държавата окупатор против ислямските и християнските светини.

От своя страна Главният секретар на Християнско-ислямския комитет Хасан Хатир каза: „Окупацията е машина за евреизиране на Ерусалим, нейната практика на нарушаване и накърняване на светините е една и съща. Само че посегателствата срещу ислямските светини се открояват повече, тъй като са по-мащабни и по-чести отколкото срещу християнските.”

Главна снимка от Zezulin


Публикувана на 08/13/10 11:42 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/08/13/5821/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване