08/23/10 08:12
(http://ivanbedrov.com/)

Сенките по плажа

img_85722673122Бизнесменът Николай Банев има повод да бъде доволен. Прокурор потвърди, че събирането на такса на пътя към плажа до комплекс “Русалка” е незаконно. Сега кметът на община Каварна Цонко Цонев трябва да реши с колко ще го глоби. И все пак Банев има повод да бъде доволен.

Преди време общината била съборила и поставена на входа към плажа бариера, а преди дни кметът Цонев се закани отново на Банев с думите “I’ll be back”. И въпреки това последният има повод да бъде доволен.

Покрай шумния спор на изключително висок стил между двамата споменати за малко да пропуснем да забележим повода. В късния следобед в петък Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщи, че “е създадена междуведомствена работна група, която да обсъди промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие”. И някъде между другото е включено изречението “Обсъждат се и възможности за функционално категоризиране на плажовете.” На пръв поглед поредното съобщение за поредната работна група, което може да остане незабелязано.

Само ден по-рано обаче управителят на Бургаска област Константин Гребенаров се изяви като автор на страниците на в. “24часа” със статията “Плажове има достатъчно и за всички”. Гребенаров подробно обяснява какво означава израза “функционално категоризиране на плажовете” - разделяне на плажовете на такива, които може да бъдат затворени, и такива, които ще останат достъпни за всички. Ето затова Николай Банев има повод да бъде доволен въпреки заплашващата го глоба.

Регулацията на плажовете в България трудно може да бъде по-лоша от настоящата. Все повече български граждани вече посещават Гърция и виждат разликите. Затворените комплекси със собствени плажове също са факт в съседните държави. Изводът от всичко това е, че регулацията на българските плажове има нужда от промяна. Но преди всичко има нужда от публичност.

Въвеждането на възможността за затваряне на плажовете ще позволи на някои комплекси да предлагат по-качествен продукт и да привличат по-платежоспособни клиенти. Това ще увеличи приходите им, ще наемат повече и по-високоплатени служители, вероятно ще плащат и повече данъци. Това обаче е само едната страна. Повечето инвеститори в черноморския туризъм няма да останат доволни от подобна промяна в закона по една много проста причина - плажовете в България са много малко в сравнение с броя на хотелите и туристите. Привилегията за едни представители на бранша ще ощети сериозно други.

Подобна промяна в закона първо трябва да бъде подложена на публично обсъждане. Трябва да се чуят идеите, предложенията, опасенията, резервите. Неприятното усещане в случая е, че тази идея вече е коментирана и разработена като конкретни предложения от някакъв тесен кръг просветени. Останалите са изненадани. Сянката на лобизма е видна и в този случай. Затова сега е време за публичност, защото подобни случки станаха прекалено чести при това управление.

снимка: key-largo-vacations.com

коментар от днешния брой на в.Пари

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване