09/01/10 23:09
(http://komitata.blogspot.com)

За мургавия проблем във Франция

Експулсирането на роми от Франция, което разбуни духовете напоследък, е козът от ръкава, с който президентът Саркози си оправя рейтинга.

Защо смятам, че не е особено почтено? Първо, не смятам, че е редно да се говори за „роми“, защото това поставя клеймо върху цял етнос и предизвиква подозрения, че става дума за чистка по етнически признак. Представете си как във всяко френско село започват подозрително да се отнасят към ромите, върху които започва да тегне презумпцията за виновност. Провинциална презумпция за виновност – не ви пожелавам да я изпитате.

Второ, ромите не са единствените хора с по-тъмен тен на кожата, които имат проблеми с незаконното пребиваване и престъпността във Франция. Сигурен съм, че контингентът от Северна и Западна Африка и Близкия Изток, който нарушава трудовото и имиграционното законодателство е значително по-многоброен. Защо не го закачат обаче? Елементарно, защото голяма част от френските гласоподаватели са по произход от същите региони и проблемите на следващите избори са най-малкото, което могат да причинят на сегашната власт (спомнете си бунтовете преди няколко години, предизвикани от една единствена полицейска акция).

Така че, за да се успокои обществото, че се взимат мерки срещу незаконно пребиваващите, чиито лагери са извори на престъпност, болести и всякакви незаконни практики, а също и да се успокоят „традиционните“ гета, които виждат в новодошлите източноевропейци конкуренция за някои специфични видове дейност, се взимат „мерки“.

Мерките са съвсем символични (8-10000 души са капка в морето), на фона на шума и на общите бройки незаконно пребиваващи.

Когато живеех преди 12 години в Белгия, около мен имаше доста незаконно пребиваващи българи (а и моето право на престой можеше да бъде тълкувано злонамерено с известно старание), които ми обясниха, че много от незаконно пребиваващите в Белгия (а и предполагам, във Франция е така) получават след известен брой години престой официални документи по „хуманитарни причини“, и то главно, свързани с децата им, които са се социализирали в новата държава и връщането в родината на родителите за тях би бил непоносим шок, а новата държава, заради бездействието си дълги години, носи отговорност за тях.

В този смисъл, отлагането на решаването на проблема с гетата създава реални права на живеещите там, независимо от формално незаконното обитаване на имотите и тая бомба тепърва ще гърми в България.

Искам да кажа и на тези, които в България гледат отгоре на проблема и предлагат решението „на Сатурн“ и прочее – „на запад“ не правят голяма разлика между българските граждани според тена на кожата. Направих преди години няколко откровено расистки забележки по повод ромите в България пред бели африканци в Южна Африка, и те ме попитаха – „Как различавате българите от циганите?“.

„Чистите етнически“ българи, които веят националното знаме, в събота гледат Канал 1 преди обяд, а следобяд – „Планета“, за французите и другите западноевропейци не се отличават много от тези, които живеят по катуните. Т.е., и техният ред идва.

Решението? Преди всичко, не трябва етническата принадлежност да е фактор в определяне на виновност/невиновност. Второ, не трябва проблемите да се подмятат напред назад като горещ картоф. Т.е. ако някой е престъпник, редно е да бъде съден и да лежи в затвора, а не да бъде връщан в родината си, защото най-лесното нещо е да се хване автобуса наобратно. И трето, българското общество не е невинен наблюдател на това, което се случва. „Традиционните“ гета може и да се изпразнят, но на тяхно място ще дойдат хора извън ЕС, които не знаят български и които нямат шансове в Западна Европа. Голям кеф, а?

Преди две години пътувах за Монпелие с автобус. Уж няма дискриминация в България, , но задните седалки бяха за „тъмнозелените“, а предните – за „светлозелените“. Нямам идея  как го правят автобусните фирми и едва ли щеше да ни е по-комфортно, ако бяхме омешани, но и сегашното положение не трябва да остава така. И не автобусните фирми са виновни, а тези, които са ги оставили сами да се оправят с проблема.

Какво да се прави? Не знам. Но не трябва да се мълчи. И не трябва да се бездейства.

Радан писа по темата.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване