09/06/10 05:57
(http://asenov2007.wordpress.com/)

ENTER БЕЗ ОРГАЗЪМ В КОМПЮТЪРА

http://asenov2007.wordpress.com/  /виж в дясно – 1. Подкрепа за блога/  

  • На компютрите им липсват поне три важни неща, за да са истинска конкуренция на човека – оргазъм, ирония, както и способността да разбират тънкостите на българския политически живот 

Пламен Асенов 

Компютърът е умна машинка. Някои смятат дори, че е по-умна от човека, но аз не съм съгласен. Наистина, той може да ти смята с такива числа, за които на огромна част от  човечеството не му достигат пръстите, дори ако се вземат предвид и резервните от краката. Може също да ти даде информация, за която пък на друга голяма част умът не  достига. Но като цяло намирам, че ако нещата се поставят на кантар, разликата между един среден компютър и един среден човек ще дойде около един човек.

На компютрите според мен им липсват поне три важни неща, за да са ни истинска конкуренция. Не, нямам предвид морал и съвест, защото морал и съвест до голяма степен и ние си нямаме. А на онези от нас пък, които си имат, те са само в тежест, доколкото обществото им се подиграва, че са будали.

Но какво ще кажете например за липсата на добрия, стар оргазъм? Да познавате компютър, който го може? Кой знае защо, производителите ги сътворяват безполови като ангели небесни и горките машинки все не могат да освободят натрупаното напрежение. Бъдете сигурни – когато компютърът ви започне да се оплаква, че не му достига оперативна памет, това е неговият начин да каже, че е задръстен поради липса на здравословен секс. И това на фона на съобщението от шотландски сексолози, че само по-добрата половина на човечеството, женската, може да изпитва до 764 различни видове оргазъм. Като прибавим към тях и единствения вид мъжки оргазъм, излиза, че в това отношение човечеството като цяло има цели 765 причини да се чувства по-висше същество от компютрите.

Интересното е обаче, че някои хора на тази база се чувстват по-висши същества дори от други хора. Имам предвид “спасителната лейди”, както сама определи себе си онзи ден здравният министър д-р Анна-Мария Борисова. В случая на всички е ясно защо тя се нарича “спасителната” – защото с последните действия, насочени към оздравяване на здравната реформа, работата отива към пълно спасяване на пациентите от досадните лекари. Нали се сещате – те са онези същества, които постоянно ти забраняват да ядеш пържоли, да пиеш ракия, да пушиш цигари, тези четири неща. И то само защото било вредно! Ами че то и да живееш е вредно, защото неизбежно умираш, както се знае. Та сега министърът най-после ще ни спаси от досег с лекарите, де. Само ще им плащаме заплатите, иначе в живота повече няма да ни се бъркат.

В същото време възниква обаче и въпросът – защо освен като “спасителна”, Анна-Мария се самоопределя и като “лейди”. Бъдете сигурни, че никой компютър не може да ви отговори смислено на този въпрос, но аз мога. Подозирам, че като по-млада девойка тя е взела участие в експериментите на онази група шотландски сексолози и е разкрила пред тях съществуването на нов, неизвестен дотогава вид женски оргазъм, заради което е получила титлата и сега си я носи с гордост. Какъв точно е този вид оргазъм остава само да гадаем, но при всички случаи нещо причудливо ще да е било – поне толкова причудливо, колкото наличните и управленски здравни идеи.

Второто важно нещо, което липсва на тази новооткрита порода, компютрите, е чувството за хумор, усещането за ирония. Ако един компютър те попита каквото и да било и ти му отговориш “Да, бе, да!”, той по никакъв начин няма да разбере, че всъщност му казваш – “не”. Или ако го облечеш в кучешко палтенце и му вържеш смешна шапчица, той няма да се разсърди, че си го орезилил пред хората, защото не знае какво означава изразът “да станеш за резил”.

Аналогична е ситуацията напоследък със Сергей Станишев. Той вика, че ще имаме предсрочни избори, защото сегашното управление на ГЕРБ е вредно за страната и колкото по-бързо си отиде, толкова по-добре. Подобни приказки не са новост, както всички помним, през миналата година пък от ГЕРБ викаха, че управлението на Станишев е вредно за страната и той трябва да си ходи. И воистина -  вредно беше, отиде си. Дали същото ще се случи и сега с правителството на ГЕРБ? Аз лично смятам, че би трябвало, макар по съвършено различни съображения от тези на Станишев. Все пак обаче се съмнявам, защото докато лидерът на левицата говореше онези приказки, премиерът Борисов пък му върза смешна шапчица. По повод строителството на магистрала “Люлин” той каза, че предишното правителство е търпяло строителите там да имат изпълнение само осем процента, което на практика означава, че са се задоволили с една снимка на първата копка. “Сега положението е поне 8 пъти по-добро” – заяви премиерът и добави малко класическа мъдрост в живота ни: “Моят дядо казваше, че имането е поне три пъти по-хубаво от немането, а ние сме поне осем пъти по-добри от предишното правителство”.

Признавам, понякога за човек съм малко тъпичък, приличам на компютър от по-старо поколение и не винаги ми е лесно да схвана – или да пресметна – логиката на нашия премиер. Например по какво се познава, че сега положението е точно осем пъти по-добро? Има 64 процента изпълнение на строителните работи по магистралата ли? Но той като не казва ясно по какво се познава, аз започвам да се страхувам, че сегашното управление ще се окаже просто с осем налични снимки на копки в повече от предишното и ще ни представи това за съществен напредък.

От друга страна – не мога да повярвам в подобна хипотеза, защото Бойко Борисов лично гарантира, че през този и следващия мандат ГЕРБ ще построят общо седем магистрали – три сега и четири после. Да, бе, да! Че то ние ако направим цели три магистрали в България, къде ще ги копаме останалите четири? И също така не е много ясно откъде в думите на премиера се появява натрапчивото усещане за предстоящ втори мандат, след като ГЕРБ още не са изкарали и половината от първия. Но това е друга тема.

Всъщност не е чак толкова друга, защото има пряко отношение към основния ни въпрос днес – кой е по-умен, компютърът или човекът. Та искам да кажа, че третото важно нещо, което им липсва на любимите ни механични животинки, е способността да разбират от български политически живот. Оставяме настрани думите и действията на Бойко Борисов, на него вече май сме му свикнали и целокупно си го обичаме, без да го разбираме. Но, както се знае, говоренето на ангро от страна на политиците е малко или много заразно, та очевидно от началника си го е прихванал и вътрешният министър Цветан Цветанов. Пред младежите от ГЕРБ във Варна той заяви категорично, че партията ще спечели президентските избори и се очаква да вземе поне 50 процента от местата в кметските. Нищо, че до изборите има повече от година, нищо, че каквито и да било социологически проучвания, направени сега, не са реалистични, нищо, че ГЕРБ като политическа партия не са наясно със съществуването на многото капани, които могат и ще им бъдат поставени по пътя към победата.

Това са все фактори, които кой да е компютър отчита и които със сигурност ще му попречат изобщо да разбере, камо ли да възприеме като правилна, предизборната прогноза на Цветанов. Докато ние, обикновената българска политическа публика, я хапваме като топъл хляб и изобщо не се замисляме. Просто сме съпричастни с човешката способност да се представя желаното за действително и меракът, а не обективните условия да определят действията ни. Как ще ти разбере подобна политическа нагласа един прост компютър?

Ама, казват, има компютри, които като едното нищо могат да бият на шах дори световен шампион в тази игра. Има. Но съм сигурен, че още не е измислен компютър, който да бие на политически шах Ахмед Доган например. Само през последната седмица неговата партия ни предложи две идеи, които още дълго ще се обмислят от хората, които разбират от българска политика.

При откриването на новия политически сезон Лютви Местан заяви от парламентарната трибуна, че е крайно време в страната да се създаде организирана алтернатива на управлението на ГЕРБ, като освен ДПС и БСП, очаква в нея да се включи и Синята коалиция. Както ме увериха колеги – в този момент всички компютри в Парламента запецнали от изненада. А запецнали дори и онези в ДАНС, които си имат специални програми за българско политическо инженерство.

Съвсем разбираемо, една машинка не може да си представи в името на какво сините ще се прегърнат с червените и с жълточервените. Но виж, Ахмед Доган очевидно си го  представя и изтъкна чрез говорителя си, че е време вече политическата разделителна линия в страната да мине не между дясно и ляво, а между популистки и непопулистки партии. Че ГЕРБ е популистка партия е ясно, но досега не ми беше ясно, че БСП и ДПС не са популистки. Това малко ме обърка отначало, но бързо схванах внушението и нещата си седнаха на мястото. А онези компютри и досега хълцат на пресекулки.

Другата идея на ДПС е да не се съди Ахмед Доган заради хонорара за “Цанков камък” и да не се изразяват съмнения в неговите способности на хидроинженер, защото това ще прелее чашата на етническата търпимост в страната. Е, тука вече и аз зяпнах като дълбоко изненадан компютър. Не разбирам, бе, граждани, каква е връзката между единия милион хонорар на бай Ахмед Доган и превъзбудената етническа търпимост на бай Ахмед от село Седефче, Кърджалийско, който обикновено вижда един милион само на кино.

Убийте ме, разглобете ми дънната платка ако щете, но не разбирам също как една парламентарно представена, непопулистка, според самата нея, партия, си позволява да отправя такива директни заплахи за нарушаване на етническия мир в страната в интерес на едно частно лице, па бил той и нейният лидер. Ако някой тръгне така да отъждествява електората с лидера, то нали друг съвсем лесно ще ги отъждестви пък обратно и ще каже, че ако върхушката на ДПС краде, значи всички турци крадат. Че ако в ДПС има продажни политици, то всички турци са продажни…..И къде отиваме тогава? Там където вече бяхме по време на тъй наречения Възродителен процес, само че в още по-краен вариант? По-добре е да не ви обяснявам подробно как изглежда това, че има деца наоколо.

Но при всички случаи най-малкото, което трябва да се помни, е, че именно заплахите за етническия мир в страната са един от капаните, заложени пред евентуалната изборна победа на ГЕРБ догодина – по същия начин, по който същият капан беше заложен и пред целия български преход към демокрация през последните 20 години.

Ако не вярвате на мен, просто си отворете компютъра и чукнете enter – там всичко пише, макар самият компютър да не разбира написаното.

Забележка:

Всички читатели, които, освен от политика, се интересуват и от литература, всеки ден могат да намерят нови и интересни текстове на другия ми блог – Оксиморонният свят /написано в Гугъл/ или на адрес www.passenov.wordpress.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване