09/06/10 22:47
(http://ruslantrad.com/)

Политика на „удар в сърцето“ срещу ислямистите в Сирия

В края на лятото правителството на Сирия забрани носенето на никаб в университетите. Сега, Дамаск готви нови мерки срещу фундаменталистите и крайно религиозните в страната. До скоро симпатиите на Сирия към ислямистите бяха на приливи и отливи. През 2005 г., когато САЩ обвини Сирия за убийството на Рафик Харири, светската държава допусна на инат членове на „Мюсюлмански братя“ да се завърнат в страната.

Сега това е на път да свърши. В статията си за New York Times Карим Фахим описва действията на правителството срещу крайно религиозните и засилващата се роля на „Мюсюлмански братя“. Наскоро те смениха своя лидер. Тази година, когато посетих Сирия, много хора ми споделиха, че в северния гр. Хама отново се засилва консервативното ислямистко движение. Такива тенденции се наблюдават и в градчето, откъдето е моята фамилия. Именно спрямо такива тенденции иска да действа сирийското правителство.

Мерките се засилиха след атентата през септември 2008 г., когато загинаха 17 души в Дамаск. Правителството обвини организацията „Фатах Ал-Ислям“. Също така говорители от кабинета припомниха сблъсъците в Северен Ливан, където ливанската армия атакува център на ислямисти в лагера Нахер Ал-Баред. Башар Асад е категоричен – Сирия ще помага в борбата срещу подобни групировки, като“Фатах Ал-Ислям“.

Кадри от сблъсъците при лагера Нахер Ал-Баред

Следващата стъпка на правителството е да се сложат камери в джамиите. Така, казват представители на парламента, ще се следи какво се проповядва в храмовете. Знае се, че в определени джамии шейхове от „Мюсюлмански братя“ проповядват за сваляне на правителството, премахване на светската власт и борба срещу модернистите. Не само това- организациите проникват и в благотворителни кампании. Срещу това се насочват усилията на сирийските власти. Ето защо започва кампания сред по-бедното съсловие, което е целева група за крайните организации.

Наскоро правителството предприе друга стъпка. Учителки, които се забраждат, вече се уволняват и назначават на административна работа. Целта е да се премахнат до максимум елементите на фундаменталистите, които използват догми на исляма за свои цели. Известно е, че политическия ислям преиначава цели пасажи от Корана. Проповедниците говорят това, което им кажат ръководителите на организациите, а ортодоксалният ислям бива изоставен. За целта влияе политиката на С. Арабия за разбиване на светските режими.

Освен силата да влияеш над необразовани тълпи, ислямисткото движение има и друг плюс- то е понякога много добре въоръжено и в случаи като Нахер Ал-Баред се налага армията да се намесва, за да се изкорени местното подразделение на организацията. Има главно три източника за оръжие, които ползват ислямистите.

Ако трябва армията ще се намеси срещу ислямистките движения,заяви представител на сирийското правителство.

Един от пътищата е през бившите съветски републики от Русия. Вторият е през С. Арабия и третия през Балканите с американско оръжие. Ислямистите в Египет имат главно американско оръжие, което е в пъти по-добро от това, което се използва в редовната египетска армия. Това създава проблем, когато властта реши да действа срещу нелегалните организации.

Какъв ще е отговорът на ислямистките групировки? При всички положения няма да е лек. Дали ще станем свидетели на мерки, подобни в гр. Хама през 80-те години (когато са избити хиляди привърженици на „Мюсюлмански братя“) ще се види тепърва. Със сигурно организациите ще впрегнат всички връзки и възможности, които имат, за да отреагират на правителствените мерки.

Идва друг въпрос в този ред на мисли, поставен от правозащитни организации: кой ще контролира вкарването в затвора на ислямисти и по какви критерии ще се ръководи правителството в Сирия?


Публикувана на 09/06/10 22:47 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/09/07/6039/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване