09/08/10 15:53
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Държавобизнесът срещу пиратите

Вчера в 9:00 сутринта беше проведена „наказателна акция“ срещу торент сървъри  в 14 европейски страни. Могъщата ръка на закона и невидимата ръка на пазара се стовариха върху неподозиращите хостове на редица торент тракери, между които и хостът на WikiLeaks – PRQ. Спрян беше и ThePirateBay – символът на пиратското движение в Европа и света. По гордите думи на белгийската полиция, акцията е резултат от двугодишни подготовки и обхваща Швеция, Белгия, Англия, Норвегия, Германия, Чехия, Унгария и други европейски страни.

И тъй като могъщата ръка на закона и невидимата ръка на пазара често обичат да се здрависват помежду си, акциите са шумни и светкавични, обвинителите – добре финансирани от „ощетения“ посреднически бизнес, а съдебните процеси – съмнителни (Съдията в последното дело срещу PirateBay беше и член на организации, тясно свързани с индустрията).  Според очевидци, вчерашната акция е била доста праволинейна –  нахлуване в сградите на Интернет хостове, дърпане на щепсели и изземване на компютри. Беше щурмуванa и сградата на университета Umeå в Швеция.

Компетентността на органите, извършващи подобни операции отдавна е под съмнение. Преди две години антипиратите в САЩ поискаха съдействието на ирландската полиция в трениране на кучета, които да надушват пиратски дискове… в последствие се оказа, че пиратските дискове миришат удивително сходно с легалните. В текущата акция пък от хостовете бяха иззети компютри, които не принадлежаха на пиратски сайтове, а други торент тракери пък останаха на линия защото техните сървъри или бяха пропуснати, или имаха автоматично пренасочване към други хостове.

При акциите си в България срещу Арена и Замунда и родните герои от ГДБОП се натъкнаха на неприятната новина, че целият обем на подобен сайт е около 250 мегабайта и не съдържа пиратски файлове, а само ги координира. Друг шок за антипиратите дойде от тъмната Индия на p2p технологиите, където „магнитните линкове“ направиха обмена на файлове възможен дори без тракер. И докато липсата на големи мишени може да докара един професионален антипират до отчаяние, все по-“смелите“ акции показват, че един отчаян антипират не действа нито рационално, нито пропорционално. Въпрос на време, пари и лобизъм е мишена да станат обикновените потребители.

Максим Проданов


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване