09/17/10 10:59
(http://radankanev.blogspot.com/)

А какво, по дяволите, е реформа ???

"Реформите" задръстиха публичното пространство. Особено кавичките около думата.

WTF??? - питат повечето хора, или "За какво, по дяволите, ми говорят ПАК???" - на прост български.

В този кратък и почти сериозен текст ще говоря за стопански реформи. Защото социалните реформи са друга, безкрайна тема. И се нуждаят от години, за обсъждане - десетилетия за провеждане...

1. Реформа е да си смениш Смядовския радиатор с клас А инверторен климатик.

Смядовският радиатор:


Toй е е 2.5 kW. Опитва се да топли стените, пода, съседите и децата на градинката под блока. Неуспешно. За да има някакъв ефект работи без спиране, няма термостат. Сметката за средностуден зимен месец за едностаен апартамент, празен 16 часа в денонощието, е около 250 лв. Изпитал съм го на джоба си...

Реформа е да отделиш средства / вземеш заем, за да го замениш със система, която има по-малка мощност, стократно по-добра ефективност и в крайна сметка да намалиш сметките си напаловина, а може би и с 2/3.

Инвестираш в промяната, правиш известни жертви, в резултат печелиш пари и комфорт.

2. Как разбират реформите от БСП?

Те биха ви взели парите за да ви купят климатик и биха ги дали на завод за Смядовски радиатори, за да насърчат родното производство. Впоследствие биха обложили инверторните климатици с акциз и биха ви осигурили енергийни помощи за покупка и ремонт на Смядовски радиатори.

3. Как разбират реформите от ГЕРБ?

Нека няма и капка съмнение - "дясното" си е по-добре от "лявото", без майтап. ГЕРБ биха обложили Смядовските радиатори с акциз, от съображения за енерийна ефективност. Междувременно биха събрали парите за климатици и от съображения за бюджетна стабилност биха спряли временно вноса на климатици. Парите междувременно остават във фискалния резерв, за да крепят дефицита в прилични рамки.

4. Как разбират реформите от "Атака"?

Те помнят, че наистина беше време, когато човек плащаше на Държавата, за да си купи радиатор, кола или апартамент. И чакаше съответно половин, десет и тридесет години, през което време Държавата строеше почивни станции с тези пари. След това взимаше външни заеми, за да покрие тези дребни липси ... И искат това време да се върне, най-вече почивните станции. И да осъдят "сините" че са откраднали парите за радиатор, които са били изхарчени около 10 години преди Волен Сидеров да стане главен редактор на "Демокрация". ..

А кои бяха "сините"?

Ами тези, благодарение на които примерът с Държавата, която ни взима пари за климатик, звучи смешно.
.
Публикувана на 09/17/10 10:59 http://radankanev.blogspot.com/2010/09/blog-post_17.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване