09/19/10 15:18
(http://petyr.blogspot.com/)

Има ли такава глупост?

Петима служители на Националния статистически институт бяха уволнени, защото в анкетните карти за пробното интернет преброяване на населението имало графи "македонска", "българомохамеданска"и "гагаузка".

Официалното обяснение за уволнението е , че са взели решение без да го съгласуват с директора си. Истинската причина е, че Краси Каракачанов и ВМРО вдигнаха пара, че графите водят до "разделяне на нацията" и "легитимират претенциите на съседни държави".

Още по-истинската причина е, че ВМРО вече няма никаква обществена подкрепа и отчаяно иска да привлече внимание към себе си. Това е нормално. Ненормално е обаче правителството и НСИ да се връзват и да уволняват хора заради имагинерно "разделяне на нацията".

С или без графите, в България има хора, които се смятат за македонци, били те и малко. Има доста повече "българомохамедани", макар те да не приемат точно това си название, което действително е доста некоректно и остаряло. Сигурно има и гагаузи, не знам колко. Това до момента изобщо не е "разделило" нацията, няма и да я раздели.

Това, което може да я раздели, са тоталитарните идеи на хора като Каракачнов, които намират отклик сред управляващите и все по-директно могат да започнат да отнемат индивидуални свободи на гражданите - като правото на самоопределение. Така от едната страна ще застанат разумните хора, които изискват правото си на самоидентификация, свободно слово и свободен избор, а от другата ще са тези, които смятат, че е редно да им отнемат всичко това.
Публикувана на 09/19/10 15:18 http://petyr.blogspot.com/2010/09/blog-post_19.html
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване