09/20/10 16:04
(http://delian.blogspot.com)

Слабата образованост подкопава развитието на държавата

Статия описваща как слабата образованост подкопава икономическото развитие на държавата е написана тук. Описано е и как чуждестранните инвеститори са стопирани от невъзможността да намерят образовани служители в България, и вноса на такива от чужбина е скъпа заигравка за сега. Това пречи на развитието на икономиката. Предложеното решение обаче не е най-доброто - увеличаване на парите, които държавата дава за образование с 18%.
Дори да си представим, че това решава всички проблеми (а ние знаем, че не ги решава - парите не са достатъчно условие за добро образование, дори не са и необходимо но недостатъчно условие), то те ще бъдат решени след 20 години, до когато ще имаме голяма дупка. Но нека не забравяме демографският срив и как тогава работната сила в държавата ще е под 2 милиона души, 50% от които ще бъдат от малцинствата, 60% от работната сила ще е почти напълно необразована (дори и още от утре да интегрираме 100% от малцинствата, имаме вече огромно количество изпуснато поколение, което е трудно спасяемо) и ще може да работи само най-нископлатената работа, и няма да внася данъци, а ще бъде бюджетен потребител. Следователно тогава само 1/6 от населението ще се налага да издържа данъчно всички останали. Казано с други думи, цялата социална система и държавни услуги ще се разпаднат (включително образованието) и това е най-добро, което може да се случи за държавата. Има много по лоши и много по-страшни вариянти.
Най-доброто решение е внасянето на образовани данъкоплатци. Тоест държавата да направи сериозен набор отстъпки (по подобие на Ирландия и Израел) за връщане на българи учили в чужбина или имащи чуждо гражданство, например най-вече от данъците върху заплатата. Ако България привлече обратно около 300-500к работоспособни образовани данъкоплатци в следващите 15 години (например от 3 милионното количество български емигранти) ще успее да запази сегашното положение да не се влоши (тук не говорим за подобрение, а за избягване на катастрофа). Това е положението и това е решението на държавните проблеми.
Дори да обвиним ниската раждаемост (а тя не е толкова по-ниска от средноевропейската) и високата смъртност (която никак не е толкова висока), решението в тази област не може да компенсира проблемите. Първо - основният проблем на държавата е емиграцията, според Worldfactbook дори и намаляла, тя в последните години удвоява смъртността и идеално компенсира цикличният бейби бум, който държавата изживява в последните 5 години. Циганите не решават проблемът с раждаемостта - първо тяхната раждаемост също е спаднала доста в последните години. Второ емиграцията сред тях е огромна - в последните 5 години държавата вероятно е загубила между 5 и 15% от това малцинство (по неофициални или официални данни) поради емиграция, и числото компенсира раждаемостта.
Ако ще още от утре всяка Българка да ражда поне по 6 деца (като през 1908-ма година) то това няма да реши проблемът на България - тъй като тези деца ще са икономически ефективни след 30 години, а до тогава ще натоварят бюджета и останалото общество, което и без това издъхва.
Има само един начин да решим кризата, която вече е настъпила, но не смеем да го кажем, в следващите 30-50 години. И това е внос на поне 1 милион работоспособни образовани емигранти в този период, като в първите 15 години ситуацията ще е най-тежка и тогава трябва да внесем поне 350000. Не е невъзможно - това са около 30000 на година.
Дори твърдението че така се катализира изнасянето на младежи да учат в чужбина, за да се възползват от далавеата при връщане, не е истински проблем. Дори да се случи 100% такъв ефект, доколкото вносът на данъкоплатци е по-голям отколкото износа, ефекта ще е положителен. Отделно зациклянето на население ще е добро, защото - ще намали натоварването на българските училища (с което количеството им, с което ще подобри качеството и финансирането им, поради свръх необходима реформа). Ще привнесе генетичен фонд и население (гаджета от чужбина идващи с българските имигранти). Ще реши директно както и за в бъдеще данъчният, социалният, образователният и демографският проблем. Ще увеличи българският лобизъм в чужбина чрез разнообразието и динамиката. Ще намали цената на чуждестранните инвестиции в държавата, тъй като те ще могат да си донесат работна ръка, която ще е добре приета.
И отново - това е работещ модел - използва се от Израел и Ирландия. И двете с по-малко население от България, но далеч по познати и влиятелни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване