09/20/10 13:21
(http://ikonomika.org/)

Времегубене в митницата – 50% подобрение (но недостатъчно)

Преди почти година Светла описа митническата процедура, която губи по 5 часа за освобождаване на една обикновена пратка (електронна книга Kindle от Амазон).

Наскоро отидох сам да проверя как са се променили нещата (отново става въпрос за получаване на електронна книга Kindle от Амазон). Като цяло, загубеното време за освобождаване на пратката е около 2.5 часа – т.е. спаднало е наполовина. Това, обаче, не е достатъчно, защото няма някаква особена причина да се изисква получателят да ходи в митницата на място и да губи време – същите документи могат да се попълнят и подадат електронно или на хартия, без разкарване.

Ето и процудерата:

1. Отивате в DHL (или UPS) да си вземете документацията, т.нар. "цесия" – офисите им са близо до летището, където е и митницата  (такса 10-12 лева)

2. Отивате в митницата на летището

3. Изкарвате си временен EORI номер – попълва се формуляр, подава се на митничар на гише и се издава сравнително бързо

4. Отивате в частна митническа агенция за попълване на митническа декларация – не можете сами да я попълните, защото освен на хартия трябва да я представите и на… дискета! Да, митницата работи с дискети, тази вълшебна технология от древността! Такса – 18 лева

5. Отивате в банковия клон, разположен в митницата (Булбанк) и плащате дължимото ДДС (20%). Банкова такса – 1-2 лева (зависи от сумата).

6. Нареждате се на друго гише и подавате всички по-горе споменати документи. Нямаше много опашка – 2-3 човека трябва да се изчакат.

7. "Поразходете се 15 минути" (или 30) ви казва митничарят на гишето – неясно защо. Може би чакат преведените пари да преминат разстоянието от 3 метра между гишето на банката и гишето на митницата.

8. След указаното време отивате отново на гише и си взимате си документите 

9. Отивате в DHL (или UPS) и си вземате пратката и след задръстването се прибирате

Ако получавате пратка по DHL може да си спестите горните стъпки като упълномощите DHL да ги свърши вместо вас – но трябва да им дадете нотариално пълномощно и да платите доста по-висока такса. С UPS няма спасение, защото те не извършват подобни услуги за физически лица.

Ако сте поръчали Kindle + калъф и те са изпратени с отделни пратки, горната процедура се повтаря два пъти. Междувременно трябва да си изкарате и постоянен EORI номер, защото временният може да се ползва само еднократно.

Има два теоретични изхода от сегашното положение:

- Амазон да отвори сайт в Европа, който да може да доставя Kindle за България без спиране на митница

- Българската митница да си усъвършенства процедурите, така че да се премахне нуждата от подаване на документи на гише

Кое ли ще стане по-бързо?



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 09/20/10 13:21 http://ikonomika.org/?p=4515
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване