09/21/10 11:06
(http://www.gorichka.bg/)

Организациите, които ни подкрепиха в грижата за децата на форум Родителство

Много сме благодарни на тези четири организации, които ни подкрепиха и поеха детската програма на форум “родителство”. Все още има свободни места за деца между 3 и 6 години!

logo-priateli_2Плейцентър Приятели” е сдружение на родители, обединени от привързаното родителство, идеята за съвместно отглеждане на децата в малки общности (родителски кооперативи), ранно развитие, екологично възпитание. Мисията на сдружението е да съдейства за промяна на обществените нагласи по въпросите на oтглеждането и възпитанието на децата, да подпомага израстването на децата като индивиди и да стимулира постигането на по-добър баланс между професионалния и семейния живот на родителите. От 2007 г. провеждат редовни групи за игра за деца и родители; от 2009 г. организират полудневна занималня за деца до 6 г, срещи и курсове за родители, празници за деца и семейства.

priateli.info

owl

Little Owl е интернет бутик, който представя внимателно подбрана колекция от висококачествени, оригинални и екологични играчки и предмети за детската стая. Магазинът работи на територията на София и е създаден и управляван от Анна и Барбара.

Little Owl регулярно организира детски забавни събития в партньорство с други организации като Чайната в София, Casa dei Bambini, Българското дружество за защита на птиците, Sofia Design Week.

Little Owl организира детективска игра за деца между 6 и 12 години по време на Форум Родителство. Децата трябва да открият всички цветя, буболечки и други пълзящи животинки и да ги разпознаят. Използвайки напътствията, преодолявайки препятствията, учейки за природата, децата сами стигат до решението!

littleowl.bg

kamelini_montessori_help_me

Камелини Монтесори е открит през септември 2008 в Младост 1 като център, в който се отглеждат деца на възраст между 3 и 6 годинки по метода на Д-р Мария Монтесори.

Това ще рече че се съблюдават индивидуалните потребности и характерни особености на всяко дете. Заниманията със специално подбрани за тази цел от д-р Монтесори предмети са на основата на желание и личен интерес от страна на детето и под наблюдението и готовността за помощ при нужда от страна на учителя. Това дава на детето възможността още от малко да се учи на ред и дисциплина, да обича и зачита свободата на избор, както своя така и на другите, да бъде отговорно и взискателно към средата, в която расте. Тези принципи на д-р Монтесори намират топъл прием от българските родители и в момента Камелини Монтесори оперира в 4 детски центъра в София и партнира с Монтесори център във Варна. Камелини Монтесори е член на асоциацията “Монтесори Европа”, а основателите му са и съоснователи на Българската Монтесори Асоциация.

Заниманията и упражненията в Монтесори класната стая са разделени по групи. Те са подредени от просто към сложно и дават възможността на детето само да открие грешката, ако допусне такава. Учителят, макар и на пръв поглед - пасивен наблюдател на детските занимания е в основата на организирането на средата - подбор на материали, подредба, показване на упражненията и следи индивидуалното развитие на всяко дете. Умственото, психическо и физическото развитие вървят ръка за ръка и няма ден в който времето да позволява и малките откриватели да не са в контакт с природата и заобикалящия ги свят.

За съжаление методът Монтесори все още не е признат официално и включен като програма и метод, по който могат да се отглеждат и възпитават деца от 3 до 6 години в образователната система в България. Наградата все пак остава за децата в това, което те научават като познание и развиват като отношение към себе си, другите и към света.

futurenow_logo_sun

Народно читалище Бъдеще сега е организация със сериозен опит в неформалното обучение. Мечтата ни е да направим света по-цветен, по-хармоничен и добър!

Обединяваме лъчезарен екип от млади професионалисти и ентусиазирани хора. На нашите обучения децата получават информация за начините на опазване на околната среда, смисълът от разделното събиране на отпадъци, методите за превенция на замърсяванията, възобновяеми енергоизточници, биоразнообразие, глобалното затопляне и други. Чрез практични и занимателни дейности, децата се мотивират да подхождат по-съзнателно и отговорно към проблемите на природата и да проявяват активно лично отношение. Те се поощряват да прилагат получените знания в ежедневието си, като постепенно възприемат един положителен модел на поведение не като ексцентрично занимание един път в годината, а като част от модерното им всекидневие.

gudevica.org

Благодарим на всички тях за подкрепата.

Публикувана на 09/21/10 11:06 http://blog.gorichka.bg/?p=2121
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване