09/23/10 10:59
(http://ikonomika.org/)

Алезина за Нобел

Според прогнозата на ТомсънРойтерс харвардският професор Алберто Алезина има голяма вероятност да спечели Нобеловата награда по икономика тази година – той се нарежда първи в класацията по влияние (импакт) на неговите изследвания.

Колкото и да е голям академичният му импакт, въздействието му върху българската икономическа политика явно е минимално. Защото нашето правителство върши нещата на обратно.

Нашето правителство разду бюджетния дефицит и не прави никакви реформи. Докато Алезина твърди, че са необходими дълбоки реформи в социалните и пенсионните системи, в образованието, пазара на труда, бизнес средата. Освен това, изследванията на Алезина показват, че намалението на бюджетните дефицити чрез орязване на разходите има стимулиращ ефект върху икономиката (обратно на кейнсианските вярвания):

Ако затягането на бюджета е достатъчно голямо и решава проблема, икономическите агенти се успокояват, че държавата няма да фалира и че няма да се наложи в бъдеще да увеличи данъците. Това води до намаление на лихвените проценти по дълговете на правителството, както и по кредитите за домакинствата и фирмите. С други думи, затягането на бюджета води до по-голяма стабилност и сигурност, което влияе положително на икономиката. Положителни ефекти има и от страна на предлагането.

Данните показват, че намалението на разходите е много по-ефективно от увеличението на данъците при бюджетното затягане. Рязането на бюджетни разходи често се свързва с ускоряване на икономическия растеж, докато вдигането на данъци води до рецесии. При успешните бюджетни приспособявания около 70% от затягането на бюджета се дължи на намаление на разходите. Обратно, фискални приспособявания, които разчитат основно на увеличение на данъците, са неуспешни и/или водят до рецесия.

Препоръчвам горещо неговата книга "The Future of Europe. Reform or Decline" (налична е в Икономическата библиотека).



Блогът за икономика 2010

Публикувана на 09/23/10 10:59 http://ikonomika.org/?p=4528
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване