09/29/10 11:11
(http://ikonomika.org/)

Дългосрочни лихви – август 2010

Лихвени проценти по дългосрочни държавни облигации в местна валута

 

На графиката горе са лихвите по дългосрочни държавни облигации в ЕС – липсва само Естония, защото тя няма издадени облигации. В червено е България, в зелено са отбелязани проблемни страни (напр. фалирали, зависещи от МВФ или от друга външна подкрепа). Ясно се вижда как България се е разположила точно между тези нестабилни страни.

По-високи лихви от България имат само фалирали и поддържани от МВФ страни – Гърция, Латвия, Румъния, Унгария. На другия край, с най-ниски лихви, са Германия и Швеция, които имат стабилна фискална политика и доверие от пазарите.


 

Разлика между българските и немските дългосрочни лихви



Не винаги е било така. На следващата графика е динамиката на премията, която пазарът изисква от българските книжа в сравнение с немските. Вижда се как преди кризата премията намаляваше постоянно и беше стигнала до минимални и почти нулеви нива (в онзи период и нетният държавен дълг беше стигнал почти до нула).

От началото на кризата лихвената премия се покачи като върховите моменти бяха постигнати в края на 2008-началото на 2009 (когато правителството похарчи голяма част от резерва и се появиха слухове, че страната не може да се справи без МВФ). Следващият пик е в края на мандата на предишното правителство когато се оказа, че е постигнат рекорден бюджетен дефицит и резервът падна отново.

През първите шест месеца от мандата на сегашното правителство премията рязко започна да пада – това беше периодът, в който правителството твърдеше, че ще следва политика на стабилен и балансиран бюджет. Забележете, че дори гръцката криза не оказа влияние върху българската премия за риск – най-ниските нива на премията за риск постигнахме точно когато се разгаряше гръцката криза през март и април.

Обаче, българската премия спря да пада и се повиши веднага след това. Тогава стана ясно, че нашето правителство е имало свръхдефицит миналата година и ще следва политика на свръхдефицит и тази година. Политиката има последствия. Лошата политика има лоши последствия за доверието към страната.




Блогът за икономика 2010

Публикувана на 09/29/10 11:11 http://ikonomika.org/?p=4579
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване