10/03/10 11:00
(http://ruslantrad.wordpress.com/)

Македония има 80 милиона ЕВРО за култура.Борисов едва отпусна 90 млн. ЛЕВА

Снимка:"Труд"

Вестник „Труд“ публикува в съботното си издание реакциите на двама министри от кабинета, които протестират срещу набързо скалъпения бюджет от Симеон Дянков. Срещу тези думи, Бойко Борисов заяви просто: „Толкова пари има. Стягате се.“ Да се ощетяват пера като култура и образование е същинско престъпление на властта, още повече, ако си припомним колко милиона даде Борисов на оръжейни корпорации не толкова отдавна. За да сме точни- 257 милиона.

Вежди Рашидов:

Уважаеми господин премиер, аз рядко ви занимавам, но искам наистина да ви прочета няколко неща, които касаят бъдещия бюджет на Министерство на културата.

За съжаление не са приети дори частично предложенията ни за увеличаване на разходите за Министерство на културата за 2011 година, които отново са определени на 94 милиона лева или на нивото на намаления бюджет от 2010 година.

Мотивиран единствено от целта и загрижеността за съхраняване на българската култура отново предлагам да се обсъдят възможностите за: първо – увеличаване на общите разходи на Министерство на културата за 2011 година поне на 128 милиона лева. В никакъв случай тук няма напомпване, няма изхвърляне, цяла година съм знаел, че е трудно положението, примирихме се. Много не съм ви занимавал, мъчил съм се да изкарам годината, но трябва да ви кажа тук, че за октомври, ноември и декември нямам пари да платя тока, парното, а

вече нямам пари и за заплати

на театрите. Това значи сиреч да ги вдигнем на крака, да ги изправя под прозорците.

Уволнил съм 550 човека този месец, което е болезнен процес, всички разбирате, че това никак не е приятно, но се налага наистина да се направи едно прочистване в структурите на театрите. На Нова година минавам на делегирани бюджети. Тези средства са ми необходими. Иначе ще дойдат под балконите, отново ще им дадем, защото не можем да ги оставим гладни – това са живи хора. Държа тук да ви кажа, 70% от бюджета на министерството са за заплати, това са живи хора.

Да не ви убеждавам, вие сте сериозни хора, хора, които безкрайно почитам, че ако образованието на един човек, което е толкова необходимо и важно, разбира се, като приоритет, започва от седми клас, културата започва от люлката, от разказите на Ангел Каралийчев. Много са важни и двете неща, но ако ние не произведем големите имена, утре няма как да четете христоматия, нали все пак трябва да я произведем. Един Радичков, един Валери Петров, Ангел Каралийчев.

Предлагам в целевите разходи на културния и централния бюджет да се приемат 21 милиона лева за първия етап от изграждането на Национален музей на визуалните изкуства. Само България няма музей, сега идвам от Македония, имат 80 милиона евро бюджет в същата криза. Правят 25 метра паметник на Александър Македонски. Вече са приключили на Гоце Делчев и на Яне Сандански, на Кирил и Методий. И нашият посланик само ми казва – те ни откраднаха героите. Да, но ние защо не си ги правим?! Това са все пари.

Ще допълня -

най-ниският бюджет за култура в света

е българският. Направил съм и тази статистика. Милиард и половина евро е на Гърция, която е 10 милиона, 80 милиона е на една Македония, която е 2 милиона души.

Извинявайте, казвам това нещо, защото наистина издъхвам.

Сергей Игнатов:

Аз също рядко вземам думата обаче съм изключително притеснен от ситуацията – бюджетът за образование и наука е 3,3%, а беше 4,2%. Статистиката е следната – под 3,5% са само неразвитите страни, тоест – с бюджет 3,3% ние казваме, че образованието е основен неприоритет. Като имате предвид, че в системата има един милион деца и ученици, не включвам учителки, родители. Към 400 000 студенти. Всъщност ние казваме, че системата, която и сега е в доста тежко положение, дори не можем да кажем, че тя ще оцелее, тя ще скърца. Средното образование, за да оцелее, му трябват още 50 милиона по най-пестеливи изчисления.

Хубавото на кризата е, че влизаме в режим, който принуждава хората да се реформират и модернизират, но за да стане това, трябва да заделим една сума и като им казваме – направете съкращения, ние трябва да платим за обезщетенията – това, което се правеше, частично и сега. Закрихме 20 училища тази година, трябва да се платят обезщетения, демографската криза ни притиска.

Поне ни дайте инструмента, да можем да кажем – да, модернизирайте се, реформирайте се, обаче ние трябва да имаме един малък финансов ресурс за проникване в системата.

Зная че образование и здравеопазване са най-горещите теми, но навсякъде, когато попитат хората удовлетворени ли сте от живота, се оказва сега, че последното изследване на “Нюзуик”, което всички четохме, основните теми, които се обсъждат, са образование и здравеопазване. И да паднем за една година под границата 3,5% е много притеснително нещо. Това са неразвити страни, трябва да ги търсим в Африка и в Азия, които са под 3,5%.

Моля да се замислим, преди да придвижим докрай текста!


Публикувана на 10/03/10 11:00 http://ruslantrad.wordpress.com/2010/10/03/6264/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване